Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Posibilă coaliţie între comunişti şi proeuropeni, după alegerile parlamentare din Republica Moldova

Posibilă coaliţie între comunişti şi proeuropeni, după alegerile parlamentare din Republica Moldova

Un articol de: - 26 Noi 2014, 11:23
Posibilă coaliţie între comunişti şi proeuropeni, după alegerile parlamentare din Republica Moldova Foto: balkanpress.md Externe

Alegerile parlamentare care vor avea loc duminică în Republica Moldova ar putea aduce la putere o coaliţie între partidele proeuropene şi comunişti, notează Europa Liberă.

Liderii celor două partide guvernamentale mari - PLDM (Partidul Liberal-Democrat din R.Moldova) şi PDM (Partidul Democrat din R.Moldova) au declarat că nu vor forma o coaliţie cu Partidul Comuniştilor (PCRM) al lui Vladimir Voronin după alegerile de duminică.

Sondajele arată însă că, fără participarea comuniştilor, o coaliţie proeuropeană nu ar fi de fapt posibilă, pentru că celor două partide nu le-ar fi suficiente voturile pentru crearea unei alianţe de tipul celei din 2009. Principalele două partide proeuropene, PLDM şi PD, ar obţine doar în jur de 26%, potrivit ultimei estimări.

Cu Partidul Liberal, procentul ar ajunge la 33%, adică mult prea puţin pentru o coaliţie.

Aşa că, prezentând ultimul sondaj, Barometrul Opiniei Publice, autorii formulau săptămâna trecută următoarea concluzie: este nevoie de o coaliţie extinsă. De obicei, termenul este utilizat în Republica Moldova pentru o configuraţie formată din PLDM, PD, eventual şi PL, pe de o parte, şi pe de alta – PCRM.

Ideea coalizării a fost însă negată cu fermitate atât de comunişti, care au spus că nu vor intra în nici un fel de coaliţie cu partidele puterii, cât şi de liberal-democraţi şi democraţi, care au spus că nu-şi imaginează o coaliţie cu cei ce contestă importanţa Acordului de Asociere cu UE.

Citeşte mai multe despre:   Republica Moldova,   Coalitie