Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Povestea de succes a unei tinere de etnie romă din România, în presa franceză: Din șatră, studentă la Sorbona

Povestea de succes a unei tinere de etnie romă din România, în presa franceză: Din șatră, studentă la Sorbona

Presa franceză a prezentat joi povestea de succes a unei tinere de etnie romă venită din România şi care acum este studentă la Sorbona. Tânăra a ajuns în Hexagon la vârsta de nouă ani, împreună cu familia. A avut o viaţă grea, dar a reuşit să-şi croiască un drum. Fata, acum în vârstă de 22 de ani, speră că povestea ei frumoasă va contribui la schimbarea imaginii romilor în Franța, scrie rtl.fr.

În 1999, Anina Ciuciu a sosit în Franța, împreună cu părinții și surorile ei. Avea doar nouă ani şi nu ştia nici să scrie, nici să citească. A locuit într-o cazarmă dezafectată, insalubră, apoi într-o camionetă sau pe stradă, într-un cort, fără să aibă ce mânca.

Acum, Anina este la un pas de a începe cursurile la Universitatea din Sorbona: un master în drept, după alți patru ani de studii superioare în Franța.

Povestea de succes a tinerei românce de etnie romă a ajuns în presa din Franţa la o zi după ce autorităţile de la Paris au decis să relaxeze condiţiile de acces pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari, dar să continue politica de demolare a taberelor de romi.

Decizia Guvernului francez a generat reacţii vehemente în Hexagon, unde un deputat al Frontului Naţional a denunţat crearea unei "agenţii de turism Hollande pentru români". Politicianul susţine că dosarul este de competenţa României, nu a Franţei. În aceeaşi zi, presa franceză a publicat numerose articole în care a reclamat că numărul de infracţiuni comise de români în Franţa a crescut în perioada 2009 - 2011 cu aproape 70 de procente.

Citeşte mai multe despre:   Roma,   Franta\