Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Partidul Popular European: "Guvernul condus de ACUM - un moment istoric pentru redresarea democrației moldovenești"

Partidul Popular European: "Guvernul condus de ACUM - un moment istoric pentru redresarea democrației moldovenești"

Un articol de: Sebastian Pricop - 08 Iun 2019, 21:25
Partidul Popular European: "Guvernul condus de ACUM - un moment istoric pentru redresarea democrației moldovenești" Foto: Facebook Externe

Partidul Popular European a salutat, prin vocea preşedintelui Joseph Daul, învestirea la Chişinău a unui Guvern condus de Maia Sandu cu reprezentare la vârf din partea pro-europenilor din blocul ACUM.
Acesta subliniază că acest guvern reprezintă un moment instoric pentreu redresarea democraţiei din Republica Moldova şi condamnă ferm „orice încercare a răsturna noul Guvern ales democratic”.

"Astăzi este o zi istorică pentru Republica Moldova și pentru toți cetățenii săi. Astăzi, Moldova are un guvern condus de ACUM, ales în mod democratic. Azi este ziua în care Moldova începe să se transforme dintr-un stat capturat într-o democrație în recuperare. Să felicităm din toată inima blocul ACUM și pe liderii săi, Maia Sandu și Andrei Năstase, pentru realizarea unei sarcini de formare a unui guvern și evitarea alegerilor anticipate. În pofida provocărilor și obstacolelor incomprehensibile organizate de Vladimir Plahotniuc pentru a face ca nogocierile dintre ACUM și PSRM să eșuează, democrația a dominat.
 
Aș dori să o felicit pe Maia Sandu pentru numirea sa în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Am fost întotdeauna impresionat de curajul ei de a lupta împotriva controlului oligarhic și de hotărârea ei de a aduce poporului său democrație și prosperitate. Aș dori, de asemenea, să îl felicit pe Andrei Nastase pentru numirea sa în funcția de viceprim-ministru. El a fost o forță puternică împotriva unei Moldova autocratice și angajamentul său de a aduce schimbări a fost incontestabil.

Un guvern condus de ACUM este o realizare majoră pentru partidele membre PPE, dar și pentru toți moldovenii care au votat pentru schimbare. O schimbare pe care Partidul Democrat (PD) nu este pregătită să o accepte. În schimb, ei încearcă cu disperare să submineze Guvernul și Parlamentul ales legitim și democratic prin intermediul instituțiilor de stat pe care le controlează. Este revoltător pentru a vedea cum judecătorii Curții Constituționale urmăresc ordinele lui Vladimir Plahotniuc în locul legii și al Constituției Republicii Moldova. În toate democrațiile, Constituția este legea supremă care va prevala peste toate interpretările și sper că acest lucru va fi și în cazul Moldovei.

După cum am afirmat mai înainte, orice provocări sau folosirea violenței pentru a răsturna noul Guvern ales democratic va fi condamnată ferm. PD trebuie să respecte rezultatul și să asigure o tranziție pașnică a puterii. Aș dori, de asemenea, să invit PSRM să-și onoreze cuvântul și să sprijine reformele necesare pentru a elibera Republica Moldova de controlul oligarhic.

Pachetele legislative propuse de ACUM pentru restabilirea statului de drept și pentru eliminarea Moldovei de corupție reprezintă un bun punct de plecare. Nu va fi ușor să reparați toate pagubele produse de-a lungul anilor. PPE va rămâne un partener puternic și un mare susținător al Guvernului condus de ACUM în activitatea sa de a aduce democrația și prosperitatea țării și poporului său”, a declarat Joseph Daul, potrivit unimedia.info.

Reamintim că SUA, Uniunea Europeană şi Rusia s-au pus de aceeaşi parte pentru a sprijini o coaliţie dintre Partidul Socialist şi blocul ACUM pentru a forma noul Guvern şi a lăsa în opoziţie Partidul Democrat al oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Citeşte mai multe despre:   Joseph Daul,   Maia Sandu,   Andrei Nastase,   Vladimir Plahotniuc,   Republica Moldova