Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Premieră în China. Se renunță, în 2020, la obiectivul de creștere economică, în contextul pandemiei de coronavirus

Premieră în China. Se renunță, în 2020, la obiectivul de creștere economică, în contextul pandemiei de coronavirus

Un articol de: Andrei Ștefan - 22 Mai 2020, 08:59
Premieră în China. Se renunță, în 2020, la obiectivul de creștere economică, în contextul pandemiei de coronavirus Foto: Hepta - Abaca Press / Marechal Aurore/ABACA Externe

Pentru prima oară după anul 1990, de când statul chinez a demarat publicarea obiectivelor de creștere, anul acesta țara va renunța la acest aspect, în contextul pandemiei de coronavirus.

„Ţara noastră se va confrunta cu anumiţi factori dificil de prevăzut din cauza pandemiei COVID-19 şi a conjuncturii mondiale”, a declarat premierul Li Keqiang, în deschiderea sesiunii anuale a parlamentului, Congresul Naţional al Poporului, notează CNBC.

Potrivit celor mai recente date transmise, în China au fost confirmate aproape 89.000 de cazuri de coronavirus, la o populație de peste 1,4 miliarde de oameni. De asemenea, putin peste 4600 de persoane și-ar fi pierdut viața din cauza virusului COVID-19, iar 78.000 de persoane ar fi fost declarate vindecate.

De nenumărate ori, China a fost acuzată de tăinuirea datelor reale ale pandemiei, în vreme ce serviciile secrete americane au ajuns la concluzia că Beijingul a falsificat datele cu privire la numărul de victime ale coronavirusului în China.

 

Economia Chinei, afectată profund de pandemia de coronavirus

 

Rata şomajului în China a înregistrat cel mai crunt procent din ultimii 20 de ani. Aproape 5 milioane de cetăţeni chinezi şi-au pierdut locurile de muncă în primele două luni ale anului, din pricina pandemiei de coronavirus.

Mai exact, la sfârşitul anului trecut, 442,47 de milioane de oameni erau angajaţi în zonele urbane, potrivit datelro oficiale, indicând o scădere de cel puţin 4,67 de milioane de angajaţi în primele două luni ale anului, conform ZF.ro.

În contextual actual, o explozie a şomajului ar putea să dea o lovitură grea consumului, pe care Beijingul mizează pentru a-şi relansa economia.

Și bursele asiatice au avut de suferit. Cea mai proastă ședință de tranzacționare a fost cea de la bursa din Tokyo, la sfârșitul lunii martie, unde indicele principal, Nikkei, a înregistrat cea mai mare cădere de după catastrofa nucleară de la Fukushima, în luna martie 2011.

 

În 2020 se renunță la obiectivul de creștereChina va renunța anul acesta la ţinta deficitului la 3.6% din PIB (faţă de 2.8% anul trecut), pentru a putea sprijini economia aflată în suferinţă.

Astfel, deficitul ţării va creşte cu 1.000 de miliarde de yuani (128 de miliarde de euro) comparativ cu anul trecut, a anunțat premierul chinez. De asemenea, China nu a mai înregistrat un excedent bugetar din 2007.

 

Împrumut de stat de 1.000 de miliarde de yuani


Prim-ministrul Li Keqiang a mai anunţat un împrumut de stat în valoare de 1.000 de miliarde de yuani, „o măsură excepţională limitată la o perioadă excepţională", precizând că banii va fi "transferaţi integral" către administraţiile locale pentru a sprijini ocuparea forţei de muncă.

O altă metodă prin care regimul de la Beijing intenţionează să îşi reechilibreze economia este aceea de a se concentra pe consumul intern, în detrimentul exporturilor primate de la principalii parteneri comerciali, Uniunea Europeană şi Statele Unite.

O estimare cruntă, efectuată de Banca Nomura, anunță pierderea a 18 milioane de locuri de muncă în sectorul exporturilor, aproape o treime din forţa de muncă dintr-un sector esenţial pentru economia Chinei.

Citeşte mai multe despre:   China,   Uniunea Europeana,   Statele Unite,   Beijing,   coronavirus,   COVID-19