Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Premieră: Națiunile Unite pot avea un secretar general femeie din Europa de Est

Premieră: Națiunile Unite pot avea un secretar general femeie din Europa de Est

Un articol de: - 01 Iul 2016, 17:46
Premieră: Națiunile Unite pot avea un secretar general femeie din Europa de Est Foto: artline.ro Externe

Membrii Națiunilor Unite se pregătesc de alegerea unui nou secretar general al organizației mondiale. După multe critici, secrete și mistere, modul de alegere va fi schimbat.

Până acum, Consiliul de securitate al Națiunilor Unite făcea o recomandare, aceasta fiind votată de cei 193 de membrii. 

În mod tradițional, ședința în care se  vota noul secretar era secreta. Acest lucru nu mai este valabil și acum, noul sistem are ca și noutate transparența.Nu o să-ți vină să crezi CÂT costă un meniu de nuntă gătit de către chef Florin Dumitrescu

Potrivit statisticilor, din cei opt secretari generali din ultimele șapte decenii, toți au fost bărbați si nici unul nu a fost est european. Conform candidaturilor depuse, acest lucru pare că se va schimba.

Din cele 11 candidaturi oficiale, 5 sunt femei. Reprezentanții Marii Britanii din Națiunile Unite sunt promotorii alegerii unei femei în funcția de secretar.

Pe lângă această dorință a britanicilor, mai există un curent în cadrul ONU care indică că noul secretar general trebuie să fie un est european.

Regiunea europei de est a fost neglijată, nici o persoană din această zonă nu a fost vreodată președinte al ONU. Când NATO și-a ales ultima oară secretarul general, toată lumea a sperat ca persoana aleasă va fi din Europa de Est, însă votul a arătat altceva.

Un posibil candidat pentru fotoliul de secretar general este Kristalina Georgieva. Originară din Bulgaria, aceasta beneficiază de un lobby agresiv din partea unei alte țării Est Europene.

Alegerea pentru funcția de secretar general va fi pusă in discuție anul acesta.Actualul secretar general este Ban Ki-moon.

Citeşte mai multe despre:   Europa de Est,   Bulgaria