Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Premierul britanic, în LUPTĂ TOTALĂ cu Parlamentul! May: Negocierile pentru Brexit se află „într-un moment crucial”

Premierul britanic, în LUPTĂ TOTALĂ cu Parlamentul! May: Negocierile pentru Brexit se află „într-un moment crucial”

Un articol de: B1.ro - 22 Noi 2018, 19:33
Premierul britanic, în LUPTĂ TOTALĂ cu Parlamentul! May: Negocierile pentru Brexit se află „într-un moment crucial” Foto: The Huffington Post Externe

Negocierile pentru Brexit se află „într-un moment crucial”, a avertizat premierul britanic, Theresa May, în Camera Comunelor din Parlamentul londonez, chiar înainte cu trei zile de summit-ul care ar trebui să consfințească acordul de despărțire dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, precum și declarația politică privind viitoare relații, informează Reuters.

Theresa May le-a promis demnitarilor britanici că va face tot posibilul pentru ca, în termen de 72 de ore, să fie finalizat acest acord, în interesul cetățenilor britanici. Totodată, șefa Executivului i-a asigurat pe deputați că, în ceea ce privește Gibraltarul, suveranitatea britanică va fi protejată.

Primul-ministru a mai adăugat că activitatea de pregătire a aranjamentelor alternative pentru a se evita activarea mecanismului 'plasei de siguranţă' privind frontiera irlandeză va începe înainte ca Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord să părăsească UE, la 29 martie 2019.

Theresa May a mai precizat că textul convenit cu UE menționează explicit independența Regatului Unit în ceea ce privește dezvoltarea unei politici comerciale.

De partea cealaltă, după publicarea declarației politice privind viitoarele relații între Londra și UE, Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist și cea mai puternică voce a Opoziției, a estimat că acordul lui Theresa May este cel mai rău posibil.

„Aceste 26 de pagini sunt un testament al eşecului negocierilor de mântuială purtate de conservatori. Nouăsprezece pagini suplimentare, dar nimic nu s-a schimbat'', a spus Corbyn în Camera Comunelor.

În plus, liderul laburist a reclamat și alte aspecte, și anume că documentul nu menționează nimic despre regulile care vor continua să se aplice, precum și că nu există certitudine pentru viitor.

Momentul din Camera Comunelor vine în contextul în care președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat, joi, că negociatorii britanici și cei ai UE au convenit asupra textului din documentul comun care stabilește obiectivele pentru viitoarea relație de după momentul Brexit, între Londra și Bruxelles.

În prezent, documentul mai are nevoie de aprobarea Parlamentului britanic, precum și de încuviințarea unanimă a celor 27 de state-membre. În acest sens, un summit extraordinar la Bruxelles este plănuit pentru duminică, 25 noiembrie.

În esență, declarația politică comună de joi este strâns legată de acordul privind Brexit și practic detaliază termenii înțelegerii. Aceasta acoperă obiectivele viitoare comune dintre Marea Britanie și blocul comunitar, în domeniile comerțului, securității și cooperării politice. Practic, declarația pune bazele negocierilor care pot începe imediat după ieșirea Regatului Unit din UE.
 

Citeşte mai multe despre:   Theresa May,   Brexit,   camera comunelor