Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Premierul de la Chișinău vrea să reformeze Justiția din Republica Moldova cu experți din România! Maia Sandu: ”Noi toți cunoaștem că regimul Plahotniuc a comis abuzuri”

Premierul de la Chișinău vrea să reformeze Justiția din Republica Moldova cu experți din România! Maia Sandu: ”Noi toți cunoaștem că regimul Plahotniuc a comis abuzuri”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 17 Iun 2019, 18:25
Premierul de la Chișinău vrea să reformeze Justiția din Republica Moldova cu experți din România! Maia Sandu: ”Noi toți cunoaștem că regimul Plahotniuc a comis abuzuri” Foto: Facebook/Maia Sandu Externe

Maia Sandu, noul premier al Republicii Moldova, a anunțat că va pune la dispoziție un număr de telefon pentru cetățenii care vor să denunțe crimele regimului Plahotniuc. Totodată, primul-ministru a precizat că înființează un birou de politici anticorupție și reformă a justiției din experți naționali și internaționali, inclusiv din România, potrivit report.md.

„Noi toți cunoaștem că regimul Plahotniuc a comis abuzuri. Foarte multe abuzuri. Multe dintre ele sunt cunoscute, dar și mai multe încă nu sunt cunoscute. Suntem determinați să le investigăm și să solicităm aplicarea pedepselor meritate în fața unor judecători independenți. 

Pentru aceasta însă, avem nevoie de probe. Știu că mulți dintre dumneavoastră dețin astfel de probe, dar, pe bună dreptate, nu aveți încredere în procurori. Nici eu astăzi nu am încredere în Procuratura care încă este controlată de Plahotniuc. Asigurarea unei independențe veritabile a procurorilor este prioritatea noastră. Până asigurăm însă, independența procurorilor, vă îndemn să aveți încredere în noi, să aveți încredere în mine. 

Vom anunța, în scurt timp, un număr de telefon de încredere ca toate persoanele care dețin probe despre crimele comise de Plahotniuc și apropiații lui, despre influențele exercitate de aceștia, despre demiterile pentru simplul fapt că oamenii nu au vrut să meargă la o manifestație organizată de PDM sau invers – au ieșit la un protest împotriva regimului Plahotniuc – să mi le prezinte. Informația primită va fi verificată de persoane din imediata mea apropiere, în care eu am deplină încredere. Noi vom insista ca procurorii sau alte servicii responsabile să investigheze adecvat fiecare acuzație”, a menționat Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, demnitarul a menționat că, pentru demascarea abuzurilor făcute de vechiul regim, pedepsirea celor vinovați și eliberarea instituțiilor de corupție, va crea un „Birou de politici anticorupție și reformă a justiției pe lângă cabinetul prim-ministrului Republicii Moldova cu participarea experților locali și internaționali, inclusiv a experților din România care au stat la baza reformelor în justiție și crearea instituțiilor anticorupție în România”. 

Ea a îndemnat toți funcționarii care au deservit fostul regim, punând la cale tot felul de scheme dubioase, iar acum încearcă „să se lingușească pe lângă șefi, pentru a-și asigura un loc confortabil” să demisioneze și să-și aștepte sancțiunea care va veni după eliberarea justiției, scrie report.md.

„Noi apreciem oamenii sinceri și corecți, nu pe cei care își schimbă pălăria odată cu puterea. Iar cei care au servit fostul regim prin abuzuri și punând la cale tot felul de scheme dubioase trebuie să plece. Nu vom putea colabora din cauza toleranței zero la corupție a noii guvernări. Chiar astăzi am discutat cu câțiva conducători din Guvern, care au făcut parte din regimul oligarhic, și le-am explicat că avem viziuni radical diferite cu privire la buna guvernare în folosul cetățeanului. Decizia lor de a-și da demisia este una așteptată de cetățeni”, a menționat Maia Sandu.

Citeşte mai multe despre:   Maia Sandu,   Republica Moldova