Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Premierul maghiar compară Tratatul de pace de la Trianon cu o „sentință cu moartea”. Viktor Orban: Ultimii 10 ani, cel mai reușit deceniu din Ungaria ultimului secol

Premierul maghiar compară Tratatul de pace de la Trianon cu o „sentință cu moartea”. Viktor Orban: Ultimii 10 ani, cel mai reușit deceniu din Ungaria ultimului secol

Un articol de: Redacția B1.ro - 16 Feb 2020, 20:29
foto: Facebook Externe

În discursul său despre starea națiunii, premierul maghiar Viktor Orban a comparat Tratatul de pace de la Trianon, prin care comunitatea internațională stabilea noile frontiere ale Ungariei după Primul Război Mondial - recunoscând de facto unirea Ardealului cu Regatul României, cu o „sentință cu moartea”.

La 100 de ani de la „sentinţa cu moartea" care a fost Tratatul de pace de la Trianon „suntem în viaţă şi Ungaria este încă aici", a declarat Viktor Orban, adăugând: „Nu numai că suntem în viaţă, dar ne-am şi desprins din strângerea unei încercuiri duşmănoase", potrivit MTI citată de Agerpres.

Discursul premierului maghiar s-a desfășurat într-o notă aparent pozitivă, cu Viktor Orban afirmând că ultimii 10 ani reprezintă cel mai reușit deceniu din Ungaria ultimului secol. Totuși, prim-ministrul de la Budapesta susține că poporul ungar a pierdut capacitatea de a se considera un popor de succes.

Detaliind realizările Ungariei din ultimii zece ani, Orban a spus că niciun deceniu din ultimii 100 de ani nu a fost caracterizat de o creştere sustenabilă, în paralel cu păstrarea echilibrului intern şi extern. Toate acestea s-au realizat în condiţiile menţinerii inegalităţilor de ordin material la un nivel moderat, în comparaţie cu scara europeană, altfel spus de avantajele creşterii au putut să beneficieze pături largi ale societăţii.

Investiţiile în Ungaria şi exporturile au atins cote record anul trecut, a spus Orban, menţionând că Ungaria se află pe locul 94 în lume ca populaţie şi pe locul 34 ca volumul al exporturilor.

El a scos în lumină și poziția strategică pe care și-a construit-o Ungaria în Europa Centrală, găsind un teren comun de înţelegere cu vecinele sale Slovacia, Serbia, Croaţia şi Slovenia - care se bazează şi ele pe valorile naţionale - şi este în măsură să angajeze o largă cooperare şi să formeze alianţe cu aceste ţări, a menţionat prim-ministrul.

„Istoria a oferit o nouă şansă popoarelor din Europa Centrală pentru a construi - pe baza intereselor naţionale ale fiecăruia- un nou sistem de alianţe, astfel încât să pute să ne apărăm împotriva ameninţărilor atât din Est, cât şi din Vest", a spus Orban.

„În ultimii zece ani, am învăţat că Europa nu se află la Bruxelles", a spus premierul. „Europa suntem noi şi nu trebuie să ne conformăm elitelor epuizate de la Bruxelles. Mai înainte credeam că Europa este viitorul nostru, astăzi ştim deja că noi suntem viitorul Europei", a adăugat el.

Citeşte mai multe despre:   Ungaria,   Viktor Orban