Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Premierul moldovean, Maia Sandu, vine în România la invitația președintelui Iohannis, cu toate că și Viorica Dăncilă o chemase la București / Analist: "E o operațiune de damage control'

Premierul moldovean, Maia Sandu, vine în România la invitația președintelui Iohannis, cu toate că și Viorica Dăncilă o chemase la București / Analist: "E o operațiune de damage control'

Un articol de: Vladimir Ionescu / George Forcos - 26 Iun 2019, 13:35
Foto: Facebook/Maia Sandu Externe

Maia Sandu va veni la București, pe 2 iulie, în prima sa vizită oficială de la instalarea în fotoliul de premier al Republicii Moldova, răspunzând astfel la o invitație lansată de președintele Klaus Iohannis.

„Astăzi am avut o convorbire telefonică cu Președintele României, Klaus Iohannis. I-am mulțumit Președintelui Iohannis pentru sprijinul constant acordat de România cetățenilor din Republica Moldova. Am discutat despre necesitatea avansării în implementarea proiectelor comune dintre România și Republica Moldova. Președintele Iohannis ne-a asigurat de susținerea domniei sale și a României în procesele de integrare europeană a țării noastre.

Îi mulțumesc Președintelui Iohannis pentru invitația de a întreprinde o vizită oficială la București pe 2 iulie. După vizita la București, mă voi afla într-o vizită oficială la Bruxelles pe 4 iulie”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Noul premier al Republicii Moldova vine mai întâi în România, și abia apoi merge la Bruxelles, deși anunțase inițial că prima sa vizită oficială va avea loc în capitala Uniunii Europene. 
Cu ocazia instalării sale în fruntea Guvernului de la Chișinău, premierul Viorica Dăncilă îi adresase și ea o invitație privind o vizită la București, care să se desfășoare „cât mai curând posibil”.

„Premierul României își exprimă încrederea că Executivul de la Chișinău va continua parcursul european al Republicii Moldova, prin implementarea cu succes a reformelor necesare, a Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană”, arăta comunicatul lansat de Guvernul României, cu ocazia învestiturii Maiei Sandu în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

De asemenea, tot miercuri, președintele moldovean, Igor Dodon, a anunțat și el că a avut o discuție telefonică cu Klaus Iohannis, pe care l-a invitat la Chișinău. (Detalii AICI)

"Damage control"

Analistul Armand Goșu a comentat pentru B1.ro toată această situație, susținând că reacția autorităților române este o încercare de "damage control".

"Cred că e vorba de damage control. Prin fuga oligarhului Plahotniuc, România a pierdut principalul instrument politic, economic etc pe care-l avea în Republica Moldova. L-a susținut până în ultima clipă, 14 iunie, când pur și simplu acesta a fugit, nu se știe unde, lăsând orfani nu doar pe membrii propriei rețele de putere ci și Bucureștiul. Că Plathoniuc era inventat și susținut de România nu e secret pentru nici o cancelarie, vestică sau estică.

Deși în exil, probabil că oligarhul e susținut în continuare, dovada fiind publicațiile finanțate de Românii de Pretutindeni, care continuă până astăzi campania împotriva liderilor blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase. Invitarea de către președintele Iohannis a Maiei Sandu e cel puțin ciudată. Doamna Sandu e prim ministru, adică nu e omologul președintelui. Potrivit protocolului, dl Iohannis ar fi trebuit să-l invite pe președintele Igor Dodon. De altfel, doamna Dăncilă a invitat-o pe Maia Sandu acum o săptămână. Astfel că invitația lui Iohannis e în plus, e ceva neserios, joc politicianist. Președintele ar trebui să respecte funcția.

În cadrul vizitei pe care o va intreprinde la București la invitația doamnei Dăncilă, președintele Iohannis o poate primi pe Maia Sandu. Asta e procedura. Altfel, ne putem aștepta ca dl Iohannis să invite pe rând miniștrii de la Chișinău, apoi pe șefii de agenții, în funcție de imaginația domniei sale. Vizita doamnei Sandu e un eveniment electoral, Iohannis aflându-se de ceva vreme în campanie. Demnitarii moldoveni ar trebui să fie mai rezervați în a se lăsa atrași la diverse manifestări în viața politică din România. Pot să-și amintească cum a sfârșit-o fostul premier Iurie Leancă. Ar fi cazul să învețe și ei ceva din asta.

Ca să fie o schimbare de politică față de Republica Moldova, președintele Iohannis ar trebui să ia măsuri mult mai serioase, să ordone anchete, audit de la CSAT (mai ales la SIE, MAE, de la secretarii de stat la directori de direcție) și să destituie oameni chiar din anturajul său, mergând până la cei care reprezintă România în diverse capitale și care au trecut pe la hotelul Nobil din Chișinău, al lui Plahotniuc. Ceea ce desigur că nu se va întâmpla. Repet, e o operațiune de damage control, nimic mai mult", a spus Armand Goșu pentru B1.ro.

Citeşte mai multe despre:   Maia Sandu,   Republica Moldova,   armand gosu
 
 
 
Loading...