Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Premierul polonez vrea să-şi scoată ţara de sub influenţa companiilor străine: Ne-am vândut mai toată economia!

Premierul polonez vrea să-şi scoată ţara de sub influenţa companiilor străine: Ne-am vândut mai toată economia!

Un articol de: - 26 Feb 2018, 08:39
Premierul polonez vrea să-şi scoată ţara de sub influenţa companiilor străine: Ne-am vândut mai toată economia! Foto: Algemeiner Externe

”Ne-am vândut mai toată economia” în ultimii 25 de ani, iar banii sunt transferaţi în fiecare an în afară, s-a plâns premierul polonez Mateusz Morawiecki. De asemenea, el a făcut referire la conceptul de ”ţări de­ţinute de străini“.

În opinia lui Morawiecki, dar și a partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS), Polo­nia trebuie să înlocuiască modelul de dezvoltare prea de­pen­dent de investiţii străine, scrie Leonid Bershidsky pentru Bloomberg.

Misiunea lui Morawiecki are acum câteva componente clare: o pauză în procesul de priva­ti­za­­re, o preferinţă pentru împrumuturile interne, nu ex­terne, o creştere a investiţiilor bazată pe companiile de stat și o po­ziţie agresivă împotriva evaziunii fiscale.

Jakub Borowski, economist-şef la Credit Agricole din Varşovia, susține că politicile sociale cheie ale partidului de guvernământ polonez au impulsionat cererea şi au diminuat sărăcia şi inegalitatea, dar o politică esenţial menită să transforme Polonia într-un fel de tigru economic asiatic care se bazează pe investiţii interne are nevoie să crească rata economisirii, or măsurile sociale respective împing această rată în jos.

În plus, o altă problemă este că Polonia intenționează să folosească mai multe fonduri europene în acest an, dar, în același timp, liderii de la Varșovia manifestă o atitudine conflictuală față de UE.
 

Citeşte mai multe despre:   Polonia,   Partidul Lege și Justiție ,   economie,   companii