Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Premierul Republicii Moldova a explicat cum a obținut cetățenia română. Chicu: „Este clar că cetăţenia UE, dacă te gândeşti aşa ca businessman, oferea multe posibilităţi şi am mers pe această oportunitate”

Premierul Republicii Moldova a explicat cum a obținut cetățenia română. Chicu: „Este clar că cetăţenia UE, dacă te gândeşti aşa ca businessman, oferea multe posibilităţi şi am mers pe această oportunitate”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 03 Iul 2020, 18:39
Premierul Republicii Moldova a explicat cum a obținut cetățenia română. Chicu: „Este clar că cetăţenia UE, dacă te gândeşti aşa ca businessman, oferea multe posibilităţi şi am mers pe această oportunitate” foto: Facebook Externe

Ion Chicu, premierul Republicii Moldova, a explicat în ce context și-a luat cetățenia română și a explicat că, „dacă te gândești așa cu businessman”, o cetățenie UE oferă „multe posibilități”.
 

Premierul Republicii Moldova a explicat cum a obținut cetățenia română


 

„Am pe coridoarele APL şase ani şi jumate, din 2005 până în 2009 patru ani şi acum din 2018 până în 2020, având deja 26 de ani de când am plecat de la facultate, restul 20 de ani am avut cumva activităţi, o perioadă îndelungată a fost legată de activităţi de bussiness, inclusiv cu România şi în România, la acea etapă, cred că a fost în 2001 am depus acea cerere, or în 2001 or în 2002 am obţinut cetăţenia română. Aceasta a fost cu 20 de ani în urmă. Erau activităţi care erau legate în perioada respectivă. Este clar că cetăţenia UE, dacă te gândeşti aşa ca businessman, oferea multe posibilităţi şi am mers pe această oportunitate. Eu respect foarte mult statul român şi statul moldovenesc că aici e patria mea. Cu bătaie suntem, dar eu prefer să spun lucrurilor pe nume, dar eu atunci cât aveam, aveam o vârstă oarecare, bineînţeles, dar spun cum este”, a afirmat prim-ministrul moldovean Ion Chicu, potrivit TVR Moldova.
 

Ion Chicu, poziții controversate în relația cu România


 

Demnitarul din stânga Prutului a fost protagonistul unui șir de reacții controversate în relație cu România. Nu numai că guvernul său a anunțat că nu va folosi izoletele Bucureștiului pentru cazurile de COVID-19, dar a și afirmat că medicii români veniți să sprijine Republica Moldova în lupta cu pandemia de coronavirus fac „schimb de experiență” cu omologii moldoveni.

Cu toate acestea, apogeul avea să fie atins când premierul Ion Chicu, în replică la criticile aduse de eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan politicienilor de la Chișinău, declara că România „geme de cea mai mare corupție din Europa”. 

„Stau si mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu «patronajul» peste noi... Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de «adus mingi» buni... Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numarul de bolnavi COVID19 integistrati in toată țara mea. Si medici, cam tot atîți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, desi numarul populației este egal. Pentru noi este foarte importantă opinia cetățenilor noștri despre activitatea guvernului. Și doar critica moldovenilor pentru noi contează. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretenții de avocați ai Moldovei, pot să-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine - deloc”, scria el, în mai, pe Facebook.

Gestul demnitarului din Republica Moldova a generat o reacție fermă din partea Ministerului Afacerilor Externe de la București.

„Față de declarațiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020, pe o platformă de socializare, de către Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora. Declarațiile Prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil. MAE apreciază că aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova”, se arată, printre altele, în replica MAE.

Citeşte mai multe despre:   Ion Chicu,   Republica Moldova