Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Premierul Republicii Moldova: Limba română este un simbol al statului nostru, alături de drapel, stemă și imn

Premierul Republicii Moldova: Limba română este un simbol al statului nostru, alături de drapel, stemă și imn

Un articol de: - 31 Aug 2015, 14:52
Premierul Republicii Moldova: Limba română este un simbol al statului nostru, alături de drapel, stemă și imn Foto: independent.md Externe
Premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleț, a subliniat luni, cu ocazia Zilei limbii române, sărbătorită pe 31 august în Republica Moldova și România, că limba română este un simbol al ”statului nostru, alături de drapel, stemă și imn”, potrivit unui comunicat al Guvernului de la Chișinău, ciatat de Agerpres.

Această sărbătoare reprezintă un bun prilej pentru a face totaluri, dar și o ocazie potrivită pentru a identifica erorile ce marchează procesul de readucere a limbii române ”în capul mesei”, a spus șeful Guvernului moldovean.

Valeriu Streleț a subliniat că trebuie promovate instrumentele necesare care să-i facă pe cetățenii Republicii Moldova să vorbească, să păstreze și să promoveze limba română.

”Este o grijă deopotrivă a tuturor celor implicați în studierea și promovarea ei. Credem că în această operă de readucere definitivă a limbii române acasă un loc deosebit revine Centrului Național de Terminologie, care ar trebui să fie în cadrul Academiei și în urma unor transformări, ameliorări și restructurări, acesta va contribui pe deplin la redresarea situației lingvistice din Republica Moldova”, a spus premierul moldovean.

De asemenea, Valeriu Streleț a precizat că problema denumirii limbii este una depășită, după ce Curtea Constituțională s-a pronunțat cu privire la acest subiect. Premierul moldovean a făcut referire la o hotărâre a Curții Constituționale din decembrie 2013 prin care aceasta a stabilit că Declarația de Independență a Republicii Moldova, care proclamă că limba de stat este cea română, prevalează asupra textului Constituției.

”Fără limba română am risca să ne pierdem în iureșul istoriei”, a mai spus Valeriu Streleț.