Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Premierul Zoran Milanovic cere autorităților sârbe să nu trimită în Croația mai mult de 5.000 de refugiați pe zi

Premierul Zoran Milanovic cere autorităților sârbe să nu trimită în Croația mai mult de 5.000 de refugiați pe zi

Un articol de: - 24 Sep 2015, 16:52
Premierul Zoran Milanovic cere autorităților sârbe să nu trimită în Croația mai mult de 5.000 de refugiați pe zi Foto: croatiaweek.com Externe

Premierul croat, Zoran Milanovic, a declarat joi că țara sa nu poate primi mai mult de 4.000 sau cel mult 5.000 de migranți pe zi dinspre Serbia. Milanovic a avertizat că dacă acest număr va fi în continuare depășit, autoritățile croate vor menține blocada la frontiera cu Serbia ce vizează autovehiculele înmatriculate în această țară, informează agenția EFE.

”Croația poate să rezolve această situație chiar de astăzi. Foarte simplu și ușor. Nu vom închide granițele pentru refugiați. Dar putem primi în fiecare zi între 4.000 și 5.000. Într-o singură zi am primit 9.000 și este prea mult”, a declarat Zoran Milanovic.

În acest context, șeful guvernului croat a făcut apel la autoritățile sârbe să rețină temporar refugiații în centrele de primire, sau să-i direcționeze către Ungaria. Cu câteva zile în urmă, el sugerase Serbiei trimiterea refugiaților înspre România.

”Nu dăm ultimatumuri, dar am datoria să protejez securitatea Croației (...) dacă Serbia nu dispune de resursele necesare pentru un răspuns controlat, Croația îi poate trimite corturi de campanie și autobuze”, a mai spus premierul croat, care a acuzat guvernul de la Belgrad că ar avea o înțelegere secretă cu cel de la Budapesta pentru a direcționa migranții doar către granița croată.

Recent, Ungaria și-a securizat granița cu Serbia cu un gard de sârmă ghimpată, menținând deschise doar punctele de frontieră, astfel că migranții care tranzitează Serbia au început să se îndrepte către Croația.

45.000 de migranți au trecut frontiera acestei țări în ultima săptămână, cei mai mulți fiind direcționați de autoritățile croate către granița cu Ungaria, de unde au fost preluați de mijloace de transport puse la dispoziție de guvernul ungar și conduși mai departe către granița cu Austria.

Citeşte mai multe despre:   Croatia,   Serbia,   Serbia,   refugiati