Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe De ce nu se va decerna Premiul NOBEL pentru literatură în acest an: Cronica celui mai mare scandal în care a fost implicată Academia Suedeză

De ce nu se va decerna Premiul NOBEL pentru literatură în acest an: Cronica celui mai mare scandal în care a fost implicată Academia Suedeză

Un articol de: - 08 Mai 2018, 19:26
Externe

Veste că în acest an Premiul Nobel pentru Literatură a căzut ca un trăsnet pe plan mondial. Această surpriză nu era însă una atât de mare dacă era urmărit cu atenţie scandalul monstru izbucnit încă din noiembrie 2017 în interiorul Academiei Suedeze, cea care desemnează câştigătorul.

Totul a pornit după ce ziarul Dagens Nyheter a publicat mărturiile a 18 femei care îl acuzau pe Jean-Claude Arnauld, soțul Katarinei Frostenson, scriitoare și membră a Academiei, de hărțuire și abuzuri sexuale, arată bookaholic.ro.

În plus, faptele s-ar fi petrecut de-a lungul a 20 de ani și de multe ori chiar în proprietăți deținute de Academia Suedeză. 

La aceste acuzații s-a adăugat și cea de conflict de interese, spațiul de expoziții și lecturi publice deținut de cei doi soți, Forum, în care s-ar fi petrecut multe dintre fapte, fiind finanțat direct din fondurile organizației.

În plus, o anchetă internă efectuată de către Academia Suedeză a dovenit că soțul Katarinei ar fi făcut cunoscute în avans numele unor laureați, printre care Bob Dylan (2016) și Harold Pinter (2005).

Lucrurile se complică încă și mai mult după ce, conform BBC, avocații implicați în caz au descoperit că Academia primise în 1996 o scrisoare despre abuzurile sexuale înfăptuite de Arnauld și că cel puțin o parte dintre membri cunoșteau deja acuzațiile, dar nu au luat nicio măsură în acest sens.

Cu toate că Jean-Claude Arnauld a negat toate acuzaţiile, scandalul a avut repercursiuni grave în cadrul instituției: luna trecută, trei membri ai Academiei au demisionat în urma deciziei de a nu o exclude pe Katarina Frostenson. Câteva zile mai târziu, s-a retras și secretarul permanent, Sara Danius, pe fondul lipsei de încredere a membrilor. Aceasta a lansat  acuzația că femeile par să fie incorect pedepsite pentru faptele bărbaților și că este forțată să își părăsească poziția din cauza încercărilor sale anterioare de a reforma organizația. Ulterior, alte persoane au demisionat în semn de protest față de plecarea ei.

În urma acestui val de demisii, Academia a rămas doar cu 10 membri din 18 sunt activi, iar pentru alegerea de noi membri este obligatoriu prezenţa a 12 membri. Astfel, Regele Carol Gustav al XVI-lea a anunțat săptămâna aceasta că va schimba statutul organizației pentru a rezolva criza. Bulversată de șirul de mărturii, dezvăluiri, complicități și demisii, Academia a luat decizia de a amâna acordarea Premiului Nobel pentru Literatură, laureatul din 2018 urmând să fie anunțat anul viitor, odată cu cel din 2019. Hotărârea nu va afecta și celelalte premii Nobel, care sunt acordate separat.

De la înființarea Academiei în 1901, s-a întâmplat până acum de 7 ori ca premiul să nu fie acordat – în timpul celor două războaie mondiale (1914, 1918, 1940, 1941, 1942, 1943), din cauze lesne de înțeles, și în 1935, din motive până astăzi necunoscute.

Citeşte mai multe despre:   premiul nobel,   Suedia
 
Loading...