Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Premiul Nobel pentru Chimie, decernat cercetătorilor Martin Karplus, Michael Levitt și Arieh Warshe

Premiul Nobel pentru Chimie, decernat cercetătorilor Martin Karplus, Michael Levitt și Arieh Warshe

Academia regală suedeză din Stockholm a anunțat, miercuri, că laureații premiului Nobel pentru Chimie sunt cercetătorii Martin Karplus, Michael Levitt și Arieh Warshe, premiați "pentru dezvoltarea modelelor multiscalare aplicabile în cazul sistemelor chimice complexe".

În 2012, premiul Nobel pentru chimie a revenit cercetătorilor americani Brian K. Kobilka şi Robert J. Lefkowitz, pentru descoperiri de o importanţă covârşitoare privind activităţile unei importante familii de receptori - receptorii cuplaţi cu proteina G (RCPG) -, considerată cea mai mare familie de receptori celulari de suprafaţă.

Din 1901 până în 2012 au fost decernate 104 premii pentru Chimie, dintre care 63 au fost acordate unei singure persoane. Până acum, patru femei au primit premiul pentru cercetările lor în domeniul chimiei. Un singur cercetător, Frederick Sanger, a primit premiul pentru Chimie de două ori, în 1958 şi 1980, scrie NobelPrize.org.

Cel mai tânăr laureat al premiului pentru Chimie, Frederic Joliot, avea în 1935, când l-a primit, 35 de ani, iar cel mai vârstnic a fost John B. Fenn - 85 de ani în 2002, când a fost recompensat.

Cercetătorii Peter Ware Higgs şi François Englert au fost anunțați, marți, laureaţii premiului Nobel pentru fizică în 2013. (Detalii AICI)

Cercetătorii James E. Rothman (foto), Randy W. Schekman și Thomas C. Südhof au fost recompensați, luni, cu premiul Nobel pentru medicină pe anul 2013. (Detalii AICI)