Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat cercetătorilor Peter Ware Higgs şi François Englert

Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat cercetătorilor Peter Ware Higgs şi François Englert

Cercetătorii Peter Ware Higgs şi François Englert sunt laureaţii premiului Nobel pentru fizică în 2013.

Laureaţii au primit această distincţie pentru cercetările care au dus la explicarea originii maselor particulelor şi, implicit, la descoperirea existenţei particulei fundamentale denumite "bosonul Higgs".

Cei doi au fost recompensați pentru "descoperirea teoretică a mecanismului care contribuie la o mai bună înţelegere a originii masei particulelor subatomice, care a fost confirmată recent prin descoperirea acestei particule fundamentale prezise, realizată de experimentele ATLAS şi CMS cu ajutorul acceleratorului de particule (Large Hadron Collider) de la CERN", informează nobelprize.org.


Foto: nobelprize.org

"Bosonul Higgs" a devenit cunoscut publicului larg mai ales sub denumirea "particula lui Dumnezeu", în urma unui termen folosit într-o carte scrisă de Leon Lederman și Dick Teresi. În primăvara acestui an, Peter Higgs a declarat că este nemulțumit de faptul că încă mai este folosită această sintagmă, întrucât particula nu are nicio legătură cu divinitatea.

În primul rând sunt ateu. În al doilea rând știu că numele a fost un fel de glumă și în niciun caz una bună”, declara Higgs în aprilie, susținând că această denumire nu face altceva decât să creeze confuzie. (Detalii AICI)

Premiul Nobel pentru Fizică este primul premiu menționat de Alfred Nobel în testamentul său. Din 1901 și până anul trecut, au fost decernate 106 premii, dintre care doar două au fost adjudecate de către femei.

Citeşte mai multe despre:   Premiul Nobel