Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Premiul Nobel pentru Pace 2013 a fost atribuit OIAC, însărcinată cu supervizarea distrugerii arsenalului chimic din Siria

Premiul Nobel pentru Pace 2013 a fost atribuit OIAC, însărcinată cu supervizarea distrugerii arsenalului chimic din Siria

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), însărcinată cu supervizarea distrugerii arsenalului chimic sirian, a fost desemnată, vineri, de către Academia regală suedeză din Stockholm, laureată a Premiului Nobel pentru Pace 2013.

Organizația, cu sediul la Haga, a fost fondată în 1997 pentru a supraveghea punerea în aplicare a Convenției privind interzicerea armelor chimice. De asemenea, organizația a fost recent însărcinată, printr-o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU, să supervizeze distrugerea până pe 30 iunie 2014 a impozantului arsenal chimic deţinut de regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Printre nominalizările pentru această distincție s-au numărat Edward Snowden, fost angajat al NSA și urmărit de Statele Unite pentru spionaj, tânăra activistă pentru dreptul la educaţie Malala Yousafzai, cât și un doctor congolez, Denis Mukwege, care a ajutat victime ale violurilor să se reabiliteze.

Premiul Nobel pentru Pace pentru anul 2012 a fost obţinut de către Uniunea Europeană, care a decis ca premiul de aproximativ două milioane de euro să fie investit în patru proiecte, de pe urma cărora urmau să beneficieze circa 23.000 de copii, victime ale unor conflicte militare.

Un număr de 93 de astfel de distincții au fost oferite în perioada 1901 - 2012, cu 15 femei laureate. Vârsta medie a laureaților Premiului Nobel pentru Pace este de 62 de ani. De asemenea, un singur câștigător, Le Duc Tho, a refuzat să fie desemnat câștigător al acestei înalte distincții.