Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Presa străină, despre referendum și justiția din țara noastră: „Rivalităţile politice din România s-au transformat într-un război teritorial”

Presa străină, despre referendum și justiția din țara noastră: „Rivalităţile politice din România s-au transformat într-un război teritorial”

Evenimentele din ultimele săptămâni pun în pericol progresele înregistrate de România în ultimii cinci ani în ceea ce priveşte justiţia, notează The Economist, într-un amplu articol despre rivalitatea de pe scena politică românească. Tot despre sistemul juridic amintesc şi jurnaliştii France Presse, care titrează că justiţia a intrat în ochiul ciclonului crizei politice care zguduie România.

Articolul intitulat "Este situaţia din România mai gravă decât cea din Ungaria?" din The Economist menţionează că niciun oficial de la Bruxelles nu înţelege de ce anume guvernul Ponta ignoră făţiş legislaţia ţării şi a luat măsuri rapide pentru a pune instituţiile cheie sub controlul partidului.

"Este cu atât mai greu de crezut cu cât domnul Ponta avea toate şansele să câştige alegerile", mai spun jurnaliştii.

Rivalităţile politice din România s-au transformat într-un război teritorial, notează Nick Thorpe pentru BBC. Preşedintele suspendat i-a predat mandatul lui Crin Antonescu, sosit de la Senat să îşi ocupe postul. În fiecare zi, în România, se petrece o nouă dramă politică, spune jurnalistul, amintind şi de tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase.

Agenţia Associated Press, într-un articol dedicat deciziei Curţii Constituţionale cu privire la organizarea referendumului, precizeză că la vot trebuie să iasă majoriatatea electoratului pentru a putea fi validat. Hotărârea îngreunează eforturile rivalilor preşedintelui, mai spun jurnaliştii. Însă decizia Curţii este doar cel mai recent episod al luptei pentru putere de la Bucureşti, luptă care a tras o serie de critici din partea oficialilor europeni, în special în ceea ce priveşte soarta democraţiei într-o fostă ţară comunistă.

Tot despre justiţie vorbesc şi cei de la France Presse, despre care spun că a intrat în ochiul ciclonului crizei politice care zguduie ţara. AFP citează părerea unui specialist, care precizează că lipsa de legitimitate a elitelor politice le determină să instrumentalizeze justiţia.

BBC, despre politica din România: O nouă zi, o nouă dramă
Embed:


Citeşte mai multe despre:   BBC