Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Președinta Republicii Moldova, vizită oficială la Bruxelles. Ce a discutat Maia Sandu cu Ursula von der Leyen și cu Josep Borrell / Ea se întâlnise duminică și cu Laura Codruța Kovesi

Președinta Republicii Moldova, vizită oficială la Bruxelles. Ce a discutat Maia Sandu cu Ursula von der Leyen și cu Josep Borrell / Ea se întâlnise duminică și cu Laura Codruța Kovesi

Un articol de: Vladimir Ionescu - 18 Ian 2021, 16:28
Președinta Republicii Moldova, vizită oficială la Bruxelles. Ce a discutat Maia Sandu cu Ursula von der Leyen și cu Josep Borrell / Ea se întâlnise duminică și cu Laura Codruța Kovesi foto: Hepta.ro / Sputnik / Miroslav Rotari Externe

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, efectuează o vizită oficială de două zile la Bruxelles, ocazie cu care a avut deja întrevederi cu mai mulți oficiali de top din Uniunea Europeană, printre care Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

Ce a discutat Maia Sandu cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene

 

Maia Sandu a declarat că i-a mulțumit Ursulei von der Leyen pentru susținerea oferită de-a lungul anilor în diferite domenii, susținere despre care spune că a apropiat Republica Moldova de familia europeană.

„Am accentuat că pentru noi integrarea europeană nu este un termen abstract. Este un plan de lucru pentru a construi un stat cu instituții funcționale, puternice și pentru a îmbunătăți situația din țară prin proiecte de cooperare concrete. Am discutat despre importanța accesului mai rapid la vaccinuri anti-Covid-19 pentru cetățenii Republicii Moldova și necesitatea de a asigura sistemul de sănătate cu echipament de protecție, despre importanța asistenței financiare pentru țara noastră în următorii ani, cât și cea a Parteneriatului Estic pentru apropierea noastră de valorile și standardele europene. Doamna Ursula von der Leyen ne-a asigurat că putem continua să ne bazăm pe toată susținerea din partea UE atât cu privire la vaccinarea cetățenilor noștri, cât și cu referire la asistența financiară continuă pentru a implementa reformele planificate”, a scris președinta Republicii Moldova, luni, pe Facebook.

Cooperarea cu UE, a adăugat Maia Sandu, a adus și aduce în continuare beneficii concrete cetățenilor Republicii Moldova.

„Cetățenii Republicii Moldova s-au convins timp de mulți ani că Uniunea Europeană a fost întotdeauna alături de noi, și în momentele bune, și în momente mai grele. Cooperarea cu UE a adus și aduce în continuare beneficii concrete cetățenilor noștri. Zona de Liber Schimb cu UE a permis mărirea schimburilor comerciale, crearea locurilor de muncă acasă, în țara noastră, și a crescut rezistența Republicii Moldova la șocurile economice atât de ordin intern, cât și de ordin extern. Cooperarea cu UE este esențială pentru țara noastră, atât pe dimensiunea întăririi instituțiilor, cât și pentru a atenua efectele crizei economice”, a mai spus, printre altele, Maia Sandu.

Maia Sandu, discuție cu Josep Borrell, șeful diplomației europene: „Am reiterat că Republica Moldova își dorește o intensificare a cooperării cu UE în domeniul politicii externe”

 

În cadrul vizitei oficiale efectuate la Bruxelles, Maia Sandu i-a reiterat lui Josep Borrell că Republica Moldova își dorește o intensificare a cooperării cu UE în domeniul politicii externe

„I-am mulțumit personal pentru sprijinul imens acordat de UE țării noastre de-a lungul multor ani. Am discutat despre prioritățile vizitei mele la Bruxelles, și anume redeschiderea dialogului politic și inițierea unei cooperări strânse cu partenerii noștri europeni, asigurarea accesului mai rapid la vaccinuri anti-Covid-19 pentru cetățenii noștri, mai ales pentru cei din grupurile de risc, precum și despre modul în care putem avansa cât mai eficient pe agenda noastră europeană. Am reiterat faptul că Republica Moldova își dorește o intensificare a cooperării cu UE în domeniul politicii externe”, a afirmat președinta Maia Sandu.

Maia Sandu s-a întâlnit la Bruxelles și cu Laura Codruța Kovesi, procuror-șef al EPPO

 

Cu o zi înainte de debutul vizitei oficiale, duminică, președinta Republicii Moldova s-a întâlnit la Bruxelles și cu Laura Codruța Kovesi, procuror-șef al Parchetului European.

„Am avut astăzi, la Bruxelles, o întrevedere cu Laura Codruța Kovesi, Procuror-șef al Parchetului European. Am discutat despre nevoia de a impulsiona reformele din sistemul justiției în Republica Moldova. De asemenea, ne-am manifestat interesul reciproc de a stabili o relație de colaborare între Parchetul European și instituțiile de combatere a corupției din Republica Moldova. Este un prim pas pentru a iniția și a desfășura activități comune în ceea ce privește combaterea contrabandei și a spălării de bani”, a precizat Maia Sandu.În apartamentul morții din Onești a existat un al treilea muncitor. Ce s-a întâmplat cu el

Este a doua vizită externă efectuată de Maia Sandu după cea din Ucraina de săptămâna trecută. Primul oaspete primit la Chișinău de noua președintă a fost Președintele României, Klaus Iohannis.

Cu ce oficiali de top din UE se întâlnește Maia Sandu în vizita oficială efectuată luni și marți la Bruxelles

 

În prima zi a vizitei efectuate în capitala UE, președinta Republicii Moldova se întâlnește cu:

 • Charles Michel, Președinte al Consiliului European;
   
 • Ursula Von Der Leyen, Președinta Comisiei Europene;
   
 • Josep Borrell Fontelles, Înaltul Reprezentat al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene;
   
 • Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene;
   
 • Johannes Hahn, Comisar European pentru Buget și Administrație;
   
 • Didier Reynders, Comisar European pentru Justiție;
   
 • Olivér Várhelyi, Comisar European pentru Vecinătate și Politica de Extindere.

În cadrul celei de-a doua zile a vizitei oficiale, Maia Sandu va avea întrevederi cu:

 • Alexander De Croo, Prim-ministru al Regatului Belgiei;
   
 • Majestatea Sa Regele Philippe al Belgiei;
   
 • David Maria Sassoli, Președinte al Parlamentului European.

 

Citeşte mai multe despre:   Maia Sandu,   Republica Moldova