Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe După Turcia, încă un stat-membru NATO respinge armamentul american. Despre ce țară este vorba şi care sunt motivele

După Turcia, încă un stat-membru NATO respinge armamentul american. Despre ce țară este vorba şi care sunt motivele

Un articol de: Tudor Ionescu - 23 Iul 2019, 23:09
Sursă foto: Facebook / Rumen Radev Externe

Preşedintele bulgar Rumen Radev a refuzat să promulge o lege ce prevedea achiziţionarea a opt avioane de luptă americane F-16 Block 70 pe motiv că preţul este prea mare şi că deficitul bugetar este în creştere, relatează Defenseromania.ro.

Anterior, legea fusese adoptată de Adunarea Naţională (parlamentul bulgar), dominată de partidele de dreapta. Alegerea modelului F-16 a fost puternic criticată de opoziţia de stânga, care a considerat mai competitivă oferta de avioane suedeze Gripen, pentru zece aparate - Sedia nefiind , însă, stat-membru NATO.

"În calitate de şef de stat şi comandant suprem al forţelor armate ale Republicii Bulgaria, nu pot rămâne indiferent faţă de procesele de modernizare a armatei bulgare", a declarat Preşedintele bulgar Rumen Radev.

El a acuzat, de asemenea, Adunarea Naţională de faptul că "nu a căutat şi nu a obţinut un consens public asupra parametrilor acordului".

"Parlamentul ar fi trebuit să citească şi să voteze proiectul de lege în conformitate cu Constituţia ţării, şi anume de două ori, în timpul unor sesiuni diferite. În schimb, proiectul de lege cu care a fost ratificat un astfel de acord important a fost adoptat pe o 'cale rapidă'", a adăugat preşedintele bulgar.

Foto: Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, şi omologul sau turc, Recep Tayyip Erdoğan (sursă foto: Facebook / Rumen Radev)

Preţul celor opt avioane F-16 era de 1,256 miliarde de dolari, aparatele fiind menite să înlocuiască o parte a învechitei flotile de MiG-29 (avioane de provenienţă sovietică).

Bulgaria nu este singurul stat-membru NATO care a refuzat să cumpere armament american. Recent, Turcia a preferat să cumpere sistemele ruseşti de rachete sol-aer S-400 în ciuda pierderii contractelor pentru avioanele de generaţia a cincea F-35 şi în ciuda tensionării relaţiilor cu Statele Unite.

Bulgaria a aderat la NATO în 2004, împreună cu România, fiind considerat un stat strategic datorită ieşirii la Marea Neagră. Bulgaria are, însă, un trecut deloc neglijabil de cooperare cu Federaţia Rusă, atât pe plan economic, cât şi pe plan politic. 

Foto: Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, şi omologul sau rus, Vladimir Putin (sursă foto: Facebook / Rumen Radev)

 
 
 
Loading...