Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Președintele Franței, în centrul unui nou SCANDAL după OMAGIUL adus mareşalului PHILIPPE PETAIN

Președintele Franței, în centrul unui nou SCANDAL după OMAGIUL adus mareşalului PHILIPPE PETAIN

Un articol de: B1.ro - 08 Noi 2018, 09:29
Președintele Franței, în centrul unui nou SCANDAL după OMAGIUL adus mareşalului PHILIPPE PETAIN Foto: Livemint Externe

Președintele Emmanuel Macron este în centrul unui nou scandal în Franța în contextul omagierii mareșalului Philippe Petain, colaborator al regimului de la Vichy în perioada ocupației naziste (1940-1944) și responsabil pentru deportarea în lagărele morții a zeci de mii de evrei.  

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a apreciat miercuri ca ''legitimă'' omagierea mareşalului Petain la Paris, subliniind că liderul regimului colaboraţionist de la Vichy a fost ''în timpul Primului Război Mondial un mare soldat''.

''Este ceva legitim ca noi să le aducem un omagiu mareşalilor care au condus armata către victorie, ca în fiecare an'', a precizat președintele Franței. ''Nu ascund nici o pagină a istoriei'', a subliniat Macron.

Membrii comunității evreiești au lansat critici dure în privința omagierii mareșalului Petain.

"Sunt îngrozit că un astfel de om ar putea fi onorat", a declarat miercuri Francis Kalifat, reprezentant al comunității evreiești din Hexagon, scrie jta.org.

"Acesta (Philippe Petain, n.r.) este omul care a fost responsabil de deportarea evreilor francezi”, a mai spus Francis Kalifat.

În 1945, Pétain a fost judecat pentru colaboraționism și, după ce a fost găsit vinovat, a fost condamnat la moarte prin împușcare.

Charles de Gaulle, care a ocupat pentru ceva vreme după război postul de prim-ministru al Franței, i-a comutat sentința la închisoare pe viață, datorită vârstei înaintate cât și a meritelor din timpul primului război mondial.

 Carantină obligatorie pentru toţi aceşti români. Vor sta în case pentru 14 zile

Citeşte mai multe despre:   Franta\,   Emmanuel Macron