Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Președintele Băsescu, întâmpinat cu muzică lăutărească în Slovacia

Președintele Băsescu, întâmpinat cu muzică lăutărească în Slovacia

Preşedintele Traian Băsescu a condamnat xenofobia şi rasismul care riscă să reapară în spaţiul European. Aflat în cea de-a doua zi a vizitei în Slovacia, şeful statului român le-a vorbit localnicilor despre soldaţii români care sunt înmormântaţi pe teritoriul ţării lor.

Traian Băsescu a avut parte şi de emoţii. Gazdele l-au întâmpinat cu o melodie românească, interpretată de o româncă.

Gazdele slovace au ales melodia consacrată de interpretarea lui Gabi Lunca,"Pomule, de ce te-apleci", pentru a fi cântată de o româncă, la Bratislava, în semn de respect pentru preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a fost vizibil emoţionat.

Preşedintele a mai avut parte de o surpriză plăcută: o admiratoare din Slovacia de 69 de ani a rugat reporterii care transmiteau în direct ceremonia să o ajute să intre în legatură cu președintele român. Susținătoarea lui Băsescu avea la ea o fotografie a acestuia și a declarat că a fost în România de două ori.

Traian Băsescu a avut şi o scurtă alocuţiune pe scena din Slovacia.

”Armata slovacă, armata română , partizani slovaci, români, au contribuit la eliberarea Slovaciei de sub jugul fascist. Aici, pe teritoriul Slovaciei, sunt 11.000 de militari români căzuți la datorie pentru libertatea Europei. Istoria celui de-Al Doilea Război Mondial ne-a învăţat un lucru: să respingem din tot sufletul xenofobia, rasismul. Sunt elemente care astăzi încep din nou să apară cu vitalitate pe teritoriul Europei”, a spus președintele.

Astfel, şeful statului a ținut să precizeze că avem obligaţia să luptăm împotriva acestor fenomene. S-au împlinit 69 de ani de la eliberarea Republicii Slovacia de sub ocupaţia nazistă în cel de-Al Doilea Razboi Mondial, cu participarea trupelor române.

Basescu, primit pe muzica Gabrielei Lunca in Slovacia
Embed:

Citeşte mai multe despre:   Traian Basescu,   Slovacia