Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Președintele chinez Xi Jinping, avertisment pentru Administrația Biden: Construirea de poluri sau declanşarea unui nou Război Rece vor împinge lumea chiar către confruntare

Președintele chinez Xi Jinping, avertisment pentru Administrația Biden: Construirea de poluri sau declanşarea unui nou Război Rece vor împinge lumea chiar către confruntare

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 26 Ian 2021, 12:34
Președintele chinez Xi Jinping, avertisment pentru Administrația Biden: Construirea de poluri sau declanşarea unui nou Război Rece vor împinge lumea chiar către confruntare Foto: Hepta - Brian Smith Externe

Președintele Chinei, Xi Jinping, l-a avertizat pe omologul său american, Joe Biden, că riscă declanșarea unui nou Război Rece dacă va continua politicile protecționiste ale predecesorului său, Donald Trump. El a insistat că globalizarea nu trebuie să facă pași înapoi și că problemele lumii nu pot fi rezolvate de o singură țară, ci printr-un efort coordonat. Xi Jinping a mai precizat că țara sa nu va primi dispoziții de la Washington și nu va primi lecții de la nimeni despre respectarea drepturilor omului.

 

Xi Jinping amenință cu un nou Război Rece

 

Într-un discurs transmis la Forumul Economic Mondial, Xi Jinping a făcut apel la o abordare multilaterală a crizei economice generate de COVID-19 și a susținut că pandemia nu ar trebui folosită ca pretext pentru a inversa globalizarea în favoarea „decuplării și a izolării”.

Liderul de la Beijing nu a menționat numele lui Biden sau a Statelor Unite, dar a punctat că țara sa nu va primi dispoziții de la Washington, informează The Guardian.

„Să contruiești mici poluri sau să declanșezi un nou Război Rece, să-i respingi, ameninți sau intimidezi pe alții, să impui decuplarea, să alimentezi rupturile și sancțiunile, să alimentezi izolarea și înstrăinarea, prin toate astea nu vei face decât să împingi lumea spre divizare sau chiar confruntare”, a declarat Xi Jinping.

El a precizat apoi că alternativa la multilateralism e legea junglei: „Nicio problemă gobală nu poate fi rezolvată doar de o singură țară. E nevoie de acțiune globală, de un răspuns global, coordonat”. 

The Guardian precizează că noul președinte american, Joe Biden, nu a dat semne până acum că vrea să aplice o abordare mai conciliantă față de cea a predecesorului său, Donald Trump.

„Noi ar trebui să clădim o economie globală deschisă, să susținem regimul comercial multilateral, să respingem standardele, regulile și sistemele discriminatorii sau excluzive, să dărâmăm barierele din comerț, investiții și schimbul de tehnologii. Dorian Popa a dezvăluit cine era, de fapt, poliţistul mort în accidentul de motocicletă din faţa Casei Poporului

Relațiile dintre state ar trebui să se bazeze pe reguli și instituții corecte. Cei puternici nu ar trebui să-i intimideze pe cei slabi. Deciziile nu ar trebui impuse arătându-ți mușchii sau agitându-ți pumnii”, a mai declarat președintele Chinei.

El a mai spus că țara sa nu va accepta să primească lecții despre respectarea drepturilor omului: „Nu există două frunze la fel în această lume și nu există istorii, culturi și sisteme sociale la fel. Fiecare țară e unică în istoria, cultura și sistemul său social și niciuna nu e superioară alteia. Diferența în sine nu e un motiv de îngrijorare. În schimb, aroganța, prejudecățile și ura sunt cele care declanșează semnalul de alarmă. E încercarea de a impune o ierarhie civilizației sau de a forța istoria, cultura și sistemul social al unora asupra altora”. 
 

Citeşte mai multe despre:   Xi Jinping,   Joe Biden,   Razboiul Rece,   China SUA,   globalizare,   Drepturile Omului,   Davos