Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Președintele egiptean Mohamed Morsi: Siria se revoltă împotriva unui „regim opresiv.” Afirmația a înfuriat Iranul

Președintele egiptean Mohamed Morsi: Siria se revoltă împotriva unui „regim opresiv.” Afirmația a înfuriat Iranul

Revolta din Siria este îndreptată împotriva unui regim opresiv și reprezintă o continuare a Primăverii Arabe, a afirmat președintele Egiptului, Mohamed Morsi, în cadrul unui summit care are loc la Teheran. Afirmația a fost jignitoare pentru Iran, care sprijină puternic regimul de la Damasc.

„Revoluția din Egipt este baza Primăverii Arabe, care a început la câteva zile după Tunisia, și apoi a fost urmată de Libia și Yemen și acum de revoluția din Siria împotriva unui regim opresiv,” a afirmat Morsi la întâlnirea șefilor statelor nealiniate, la care au fost prezenți și liderul suprem și președintele Iranului, potrivit AFP.

„Popoarele sirian și palestinian caută în mod activ libertatea, demnitatea și dreptatea umană,” a spus el, adăugând că „Egiptul este gata să lucreze cu toți pentru a opri vărsarea de sânge.”

Delegația Siriei la summitul Mișcării Nealiniate a ieșit din încăpere când Morsi și-a început adresa.

Descrierea conflictului din Siria făcută de Morsi, care l-a numit „revolutie” împotriva unor stăpâni opresivi, este în profund dezacord cu părerea Teheranului și Damascului că revolta este diferită de Primăvara Arabă și constă în mare parte din „teroriști” sprijiniți de forțe străine, care acționează din partea SUA și a unor țări din regiune.

Liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, și președintele Mahmoud Ahmadinejad au aplaudat în mai multe rânduri Primăvara Arabă ca pe o „trezire islamică” inspirată de revoluția islamică din Iran, din 1979. Siria, spun ei, este un caz diferit.

Cairo și-a exprimat în mai multe rânduri sprijinul pentru insurgența siriană, văzând-o ca pe o continuare a revoltelor care au schimbat regimurile din Tunisia, Libia și Egipt. Morsi, care provine din partidul egiptean Frăția Musulmană, a fost ales președinte datorită revoluției din țara sa.

Acesta, primul președinte islamist al Egiptului, a fost la Teheran pentru a preda conducerea rotativă a mișcării nealiniate Iranului, cel mai apropiat aliat regional al Siriei. A fost primul lider egiptean care să meargă în Iran de când a avut loc revoluția islamistă din 1979 în Iran.

Citeşte mai multe despre:   Mohamed Morsi,   Egipt,   Siria,   Iran,   summit