Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Președintele Filipinelor recomandă benzina pentru curățarea măștilor. Deja renumit pentru declarațiile controversate, Rodrigo Duterte insistă: „Aveți impresia că glumesc”

Președintele Filipinelor recomandă benzina pentru curățarea măștilor. Deja renumit pentru declarațiile controversate, Rodrigo Duterte insistă: „Aveți impresia că glumesc”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 31 Iul 2020, 15:56
Președintele Filipinelor recomandă benzina pentru curățarea măștilor. Deja renumit pentru declarațiile controversate, Rodrigo Duterte insistă: „Aveți impresia că glumesc” foto: Hepta.ro / ImagineChina / CHENJIE Externe

Rodrigo Duterte, președintele Filipinelor, a îndemnat populația, vineri, să folosească benzină drept dezinfectant pentru măștile de protecție facială, ba chiar a subliniat că sfatul său nu este o glumă.
 

Președintele Filipinelor recomandă benzina pentru curățarea măștilor


 

Recunoscut pentru franchețea cu care își exprimă opiniile – deși, uneori, acestea stârnesc controverse, cum s-a întâmplat cu comentariile legate de femei sau cu declarația potrivit căreia omora personal presupuși infractori pe când era primar – liderul filipinez făcea o serie de afirmații similare și săptămâna trecută, când vorbea despre folosirea benzinei pentru măști atunci când nu sunt disponibile substanțe specializate. Cu toate acestea, purtătorul său de cuvânt a dezamorsat poziția președintelui și a catalogat totul drept o glumă, reamintind că, adesea, Duterte spune lucruri în glumă.

„Ceea ce am spus este adevărat. Pur și simplu duceți-vă la o benzinărie, luați câteva picături, ăsta e dezinfectantul”, a afirmat Duterte, vineri, într-o declarație televizată.
 

Deja renumit pentru declarațiile controversate, Rodrigo Duterte insistă


 

Liderul filipinez a ținut să adauge: „Nu glumesc. Este adevărat. Aveți impresia că glumesc”.

Purtatul măștii a devenit obligatoriu încă din luna martie în Filipine, unde au fost confirmate aproape 90.000 de cazuri de COVID-19 și peste 2.000 de decese legate de această boală infecțioasă.

Mai mult decât atât, vineri, statul filipinez a înregistrat cel mai mare număr de cazuri noi de infecții cu coronavirus din Asia de Sud-Est pentru a doua zi la rând. Astfel, Duterte a extins restricțiile în încercarea de a limita proporțiile epidemiei și a promis o revenire la normalitate în luna decembrie.

Cu toate acestea, experții din sectorul sanitar au explicat că sfaturile președintelui filipinez cu privire la dezinfectarea măștii nu sunt recomandate.

„Nu poți folosi benzina drept dezinfectant. Inhalarea ei ar putea cauza probleme și ar putea conduce la mai multe probleme de genul bolilor respiratorii”, a afirmat Jose Santiago, președintele asociației medicale din Filipine, pentru Reuters.

În schimb, specialiștii din domeniu recomandă apă și săpun pentru curățarea măștilor – în cazurile în care este vorba despre una ce poate fi refolosită – și etil în proporție de 70% sau alcool izopropilic pentru o dezinfectare corespunzătoare.A adormit pe plaja din Costinești, lângă Obelisc. Când s-a trezit, turistul a avut parte de cea mai neplăcută surpriză

După primul comentariu al președintelui Duterte cu privire la așa-zisul rol al benzinei în curățarea măștii, opoziția din Filipine l-a criticat vehement.

„Nu încercați asta acasă!”, a afirmat senatoarea Risa Hontiveros.

„Verificarea informațiilor: Benzina și motorina nu ar trebui folosite pe post de dezinfectant”.

Citeşte mai multe despre:   Rodrigo Duterte,   Filipine