Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Președintele Franței înțelege șocul produs de caricaturile cu Mahomed, dar nu acceptă folosirea lor pentru justificarea violenței. Macron: „Nu, nu avem o problemă cu islamul”

Președintele Franței înțelege șocul produs de caricaturile cu Mahomed, dar nu acceptă folosirea lor pentru justificarea violenței. Macron: „Nu, nu avem o problemă cu islamul”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 02 Noi 2020, 09:19
Președintele Franței înțelege șocul produs de caricaturile cu Mahomed, dar nu acceptă folosirea lor pentru justificarea violenței. Macron: „Nu, nu avem o problemă cu islamul” foto: Hepta.ro / Zuma Press / Alexis Sciard Externe

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că el poate să înțeleagă că musulmanii sunt șocați de caricaturile cu Profetul Mahomed, dar că nu va accepta niciodată ca ele să fie folosite pentru justificarea violenței, transmite Euronews.

Emmanuel Macron, președintele Franței, înțelege șocul produs de caricaturile cu Mahomed, dar nu acceptă folosirea lor pentru justificarea violenței

 

Liderul francez a oferit un interviu pentru Al Jazeera, ocazie cu care a încercat să își clarifice poziția față de islam și să dezamorseze tensiunile izbucnite după uciderea unui profesor care le arătase elevilor săi caricaturile cu Profetul Mahomed.

„Înțeleg și respect că am putea fi șocați de aceste caricaturi. Nu voi accepta niciodată să justificăm violența fizică pentru aceste caricaturi și voi apăra mereu în țara mea libertatea de a spune, a scrie, a gândi, a desena”, a afirmat Emmanuel Macron.

Președintele Franței a subliniat că presa franceză este liberă să publice ce dorește și că materialele publicate în consecință nu reprezintă poziția oficială a guvernului.

„Dar este președintele de părere că acest drept ar trebui îndepărtat? Răspunsul este nu pentru că acesta este un drept al poporului francez”, a adăugat Emmanuel Macron.

Totodată, el a reclamat presupuse „minciuni și distorsionări” legate de afirmațiile sale din ultimele zile.

Într-un discurs de luna trecută, Emmanuel Macron a spus că „islamul este în criză” și a prezentat noi măsuri pentru combaterea islamismului radical pe tărâm francez. Comentariile liderului de la Elysee au stârnit proteste anti-franceze în țările majoritar musulmane și au condus la boicotarea produselor franceze. De atunci s-au produs trei atacuri, printre care și unul petrecut la o biserică din Nisa.         

„Am văzut prea multe persoane spunând în ultimele zile lucruri inacceptabile despre Franța, coroborând toate minciunile despre noi, despre ceea ce am spus și despre a fi părtași taciți la ce e mai rău”, a mai declarat el, pentru Al Jazeera.

Franța, spune el, nu luptă împotriva islamului, ci a islamismului radical.Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică pleacă urgent de acolo. Ce este, de fapt

„Astăzi, în numele islamului și prin distorsionarea acestei religii, extremiști violenți fac ce este mai rău”, consideră Emmanuel Macron.

Președintele Franței a notat că majoritatea copleșitoare a victimelor făcute de terorism în ultimele patru decenii au fost musulmani și a argumentat că măsurile prezentate recent au scopul de a proteja cetățenii francezi cu credință musulmană.

Măsurile pentru demantalarea islamismului radical presupun și sfârșitul sistemului care le permite imamilor să facă pregătire peste hotare, o mai bună transparență în finanțarea religioasă și noi cerințe pentru învățatul de acasă.

„Peste tot în lumea musulmană în ultimele săptămâni, am încercat să le agregăm pe cele două, prin distorsionarea afirmațiilor mele, prin miciuni, prin a spune că Președintele Republicii Franceze și prin urmare Franța, ei au o problemă cu islamul. Nu, nu avem o problemă cu islamul”, a declarat Emmanuel Macron.

Citeşte mai multe despre:   Emmanuel Macron,   Franța