Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Președintele Franței pledează din nou pentru apropierea de Rusia. Macron nu crede că îmbunătățirea relațiilor franco-ruse depinde de agresiunile Moscovei asupra statelor vecine

Președintele Franței pledează din nou pentru apropierea de Rusia. Macron nu crede că îmbunătățirea relațiilor franco-ruse depinde de agresiunile Moscovei asupra statelor vecine

Un articol de: Vladimir Ionescu - 17 Ian 2020, 17:51
foto: Hepta.ro Externe

Emmaneul Macron, președintele Franței, consideră că îmbunătățirea relațiilor cu Rusia nu trebuie să depindă de atitudinea Moscovei față de vecinii săi. Într-un interviu pentru RFI, liderul de la Elysee a declarat că, „dacă aștepți soluționarea tuturor conflictelor înghețate pentru a merge înainte, poți aștepta timp îndelungat”. 

Președintele Franței a anunțat că este pregătit pentru relații mai apropiate cu Rusia, în ciuda istoricului lung de conflicte pe care Moscova le-a avut cu statele vecine, scrie UAWire.

Când a fost întrebat ce l-a determinat să-și schimbe atitudinea față de Vladimir Putin și să promoveze apropierea de Rusia, Emmanuel Macron a spus că acesta este rezultatul unor lungi reflecții.

„Nu aș spune că e mare lucru. A fost o decizie luată încet, e o convingere istorică și strategică”, a spus președintele francez.

Jurnaliștii l-au întrebat pe Macron cum va construi relații cu Rusia, care pornește războaie împotriva statelor vecine, afectând „arhitectura securității colective europene”, iar președintele Franței a răspuns: „Rusia a capturat o parte din Ucraina, iar noi am luat măsuri. Suntem pe cale să rezolvăm conflictele înghețate. Dar dacă aștepți soluționarea tuturor conflictelor înghețate pentru a merge înainte, poți aștepta timp îndelungat”.

Macron a subliniat că, după summitul în format Normandia de la Paris din 9 decembrie, a avut loc un „schimb istoric” de prizonieri între Rusia și Ucraina, precum și că sunt necesare mai multe eforturi de acest gen pentru soluționarea conflictului.

Macron pleda pentru o Europa „de la Lisabona, la Vladivostok” în finalul lui august 2019

În prezența președintelui Rusiei, președintele Franței a evocat conceptul unei Europe „de la Lisabona, la Vladivostok”, un proiect pe care șeful statului rus sau cancelarul german l-au promovat intens în deceniul trecut și o umbrelă de cooperare politică și economică, potrivit caleaeuropeana.ro.

„Mă gândesc la tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele decenii, ce a determinat îndepărtarea dintre noi. Știu că Rusia este o țară europeană în inima sa. Și credem într-o Europă care se întinde de la Lisabona, la Vladivostok”, a spus Macron, conform transcrierii de pe pagina oficială a Kremlinului, lansând un apel la reinventarea unei arhitecturi de securitate şi de încredere între acestea într-o ordine internaţională în recompunere.

Citându-l din memorie pe marele scriitor rus Fiodor Dostoievski, președintele francez a spus că este necesar ca rușii să devină o parte a lumii europene.

„De aceea cred în acest concept european. Cred că trebuie să reconstruim și să revizuim arhitectura încrederii între Rusia și Uniunea Europeană. (…) Din moment ce Rusia este o țară europeană, ea are un loc complet în familia europeană”, a mai arătat Emmanuel Macron, într-o declarație plină de substanță politică și geopolitică, similară celor făcute în trecut de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care spunea că Rusia nu poate fi tratată ca o putere regională și că nu există o agendă de securitate în Europa fără Rusia.

Citeşte mai multe despre:   Franta,   Rusia
 
Loading...