Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Președintele Macedoniei: Din păcate, Uniunea Europeană a uitat de Balcani. Am fost lăsați să ne descurcăm singuri cu această problemă a imigranților

Președintele Macedoniei: Din păcate, Uniunea Europeană a uitat de Balcani. Am fost lăsați să ne descurcăm singuri cu această problemă a imigranților

Un articol de: - 20 Sep 2015, 20:08
Președintele Macedoniei: Din păcate, Uniunea Europeană a uitat de Balcani. Am fost lăsați să ne descurcăm singuri cu această problemă a imigranților Foto: macedoniaonline.eu Externe

Președintele macedonean Gjorge Ivanov acuză că țara sa a fost lăsată să se confrunte singură cu problema imigranților și că europenii au uitat de Balcani, informează Agerpres.

"Principala rută a migranților trece prin Macedonia. Cheltuim un milion de euro pe lună pentru a-i ajuta pe aceștia și 800.000 de euro pentru forțele de poliție suplimentare. Problema noastră rezultă din evenimente care se întâmplă în UE — migranții sosesc în Macedonia de pe teritoriul Uniunii, deoarece nimeni nu-și protejează granițele", a spus Ivanov într-un interviu pentru cotidianului polonez Gazeta Wyborcza, citat de agenția MIA.

Acesta a precizat că Macedonia acționează umanitar și le permite imigranților tranzitul: ”Migranții sosesc în Macedonia din Grecia, care deja a primit peste 450 de milioane de euro de la UE. Noi am primit doar 90.000 de euro până acum”.

Ivanov s-a mai plâns că lasă de dorit cooperarea dintre instituțiile macedonene și cele ale UE, în special ale Greciei: "Am avut deja un caz în care autoritățile elene au transportat 15.000 de migranți la granița noastră. A trebuit să instituim stare de urgență și să trimitem trupe militare pentru a ține situația sub control, în condițiile în care în orașul de frontieră Gevgelija numărul de migranți era deja cât numărul de localnici. A rezultat un protest al migranților care au aruncat cu pietre în forțele de poliție, iar polițiștii au fost nevoiți să acționeze. Macedonia a fost acuzată pentru această situație, chiar dacă acești oameni veneau de pe teritoriul UE. Din păcate, Uniunea Europeană a uitat de Balcani. Am fost lăsați să ne descurcăm singuri cu această problemă".

Referitor la șansele țării sale de a intra în Uniunea Europeană, Ivanov a susținut că, în ciuda recomandărilor blocului comunitar, Macedonia este încă blocată din cauza disputei cu Grecia asupra denumirii țării.

"Când Grecia s-a opus invitației de aderare la NATO în 2008, am deschis un proces la Curtea Internațională de Justiție, care a stabilit că veto-ul a fost ilegal. Cu toate acestea, nimeni nu a respectat această sentință. Secretarul general al NATO a spus atunci că decizia Curții nu este obligatorie pentru Alianță. Frustrarea în rândurile populației este enormă. Oamenii au văzut că în timp ce alte țări făceau progrese, Macedonia stătea pe loc. Acesta este unul dintre motivele pentru care o dată la doi ani avem criză politică", a susținut președintele Macedoniei.

Citeşte mai multe despre:   Macedonia,   imigranti,   refugiati,   Uniunea Europeana