Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Președintele Poloniei, ATAC virulent la UE: E ca în timpul OCUPAȚIILOR străine, noi muncim pentru alții

Președintele Poloniei, ATAC virulent la UE: E ca în timpul OCUPAȚIILOR străine, noi muncim pentru alții

Un articol de: B1.ro - 14 Mar 2018, 16:13
Externe

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a comparat marţi apartenenţa ţării sale la Uniunea Europeană cu unele aspecte ale ocupaţiei Poloniei de către imperiile rus, austro-ungar sau german de-a lungul istoriei. La o manifestare dedicată Centenarului independenţei Poloniei, el a declarat că ‘undeva departe, în capitale îndepărtate se decide în privinţa noastră şi în realitate noi muncim pentru alţii’, transmite AFP, citată de Agerpres.

Astăzi avem o Polonie suverană şi independentă care, cred în acest lucru, va fi un stat unde vom trăi din ce în ce mai bine. Vorbiţi despre aceasta copiilor voştri’, a spus şeful statului polonez în discursul susţinut la Kamienna Gora, în Silezia Inferioară. ‘Pentru că, adesea, oamenii ne spun: la ce e bună Polonia ? Uniunea Europeană e mai importantă’, a explicat Andrzej Duda, fără să precizeze la cine se referă.

Dar a amintit mai departe de istoria Poloniei când această ţară a trăit sub diverse ocupaţii începând din anul 1795 şi până în 1918, când şi-a câştigat independenţa al cărei centenar îl sărbătoreşte anul acesta.

Toţi aceşti oameni să-şi amintească cei 123 de ani de partaje teritoriale. (…) Şi atunci au fost oameni care spuneau: poate că va fi mai bine, nu vor mai fi dispute, revolte, insurecţii, războaie, aventuri, confederaţii, vom avea în sfârşit pace’, dar apoi ‘au înţeles repede că războaiele continuă, aventurile continuă, dar că noi nu mai avem nicio influenţă, că nu mai putem decide pentru noi înşine, că acum, undeva departe, în capitale îndepărtate, se decide în privinţa noastră, ne luăm de acolo banii pe care îi câştigăm pentru munca noastră, deşi în realitate noi muncim pentru alţii’, a continuat preşedintele, provenit din formaţiunea conservatoare naţionalistă Lege şi Justiţie (PiS), care conduce Polonia după ce a câştigat alegerile legislative din octombrie 2015.

În decembrie anul trecut, Comisia Europeană a activat Articolul 7 din Tratatul UE şi a dat guvernului de la Varşovia un termen de trei luni să revină asupra reformelor contestate, în caz contrar executivul comunitar va avansa cu procedura de sancţiuni ce prevede în ultima etapă suspendarea dreptului de vot al Poloniei în Consiliul UE, cu condiţia ca toate celelalte 27 de state membre să voteze favorabil această sancţiune.

Guvernul polonez a transmis săptămâna trecută Comisiei Europene o 'carte albă' în care explică reformele întreprinse, document analizat în prezent la Bruxelles.

 


 


 

Citeşte mai multe despre:   Polonia,   Uniunea Europeana