Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Președintele Siriei, Bashar al-Assad: Trăim într-o adevărată stare de război

Președintele Siriei, Bashar al-Assad: Trăim într-o adevărată stare de război

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a precizat, în timpul unei conferinţe de presă, că ţara se află în stare de război. Contextul în care afirmaţia a fost făcută este unul extrem de tensionat, confruntările dintre forţele guvernamentale şi opozanţii regimului s-au intensificat iar conflictul diplomatic cu Turcia este departe de a se fi încheiat.

„Trăim, după cum am mai precizat înaintea Adunării Poporului, într-o stare de război, o adevărată stare de război, sub toate aspectele şi semnificaţiile cuvântului. Iar atunci când trăim într-o stare de război, toate politicile noastre, toate eforturile şi toate forţele noastre sunt îndreptate către câştigarea războiului”, a declarat Bashar al-Assad.

Declaraţia preşedintelui sirian a venit la scurt timp după numirea unui nou executiv, iar analiştii precizează că puterea a rămas concentrată în mâinile sale şi a câtorva politicieni loiali Damascului.

Liderii internaţionali au catalogat adesea violenţele din Siria drept un război civil, mai ales după ce planul de pace propus de emisarul ONU şi al Ligii Arabe, Kofi Annan, a eşuat. Annan a a condamnat atacurile la adresa populaţiei iar Casa Albă a catalogat uciderile drept un afront la adresa demnităţii umane.

În ciuda presiunilor şi sancţiunilor impuse regimului sirian, confruntările dintre forţele loiale guvernului şi rebeli se amplifică. Bombardamentele s-au extins acum până în apropierea capitalei Damasc, iar violenţele au fost descrise de activişti drept cele mai sângeroase de la începutul revoltei siriene.

Nici oraşele Homs ori Idlib nu au scăpat de atacuri, iar zeci de noi victime au fost raportate pe întregul teritoriu al ţării.

Misiunea observatorilor trimişi de ONU pentru a supraveghea implementarea armistiţiului rămâne în  continuare suspendată iar organizaţiile non-guvernamentale, alături de Crucea Roşie, încearcă să creeze un coridor pentru evacuarea răniţilor.

În cele 15 luni de la izbucnirea revoluţiei siriene, ONU estimează că cel puţin 15.000 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Siria, în stare de război
Embed:


Citeşte mai multe despre:   Siria,   presedinte,   Bashar al-Assad