Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Preşedintele Ungariei intervine în scandalul de la Valea Uzului: "Ceea ce s-a întâmplat e abuziv, ilegal şi imoral". János Áder propune un cimitir separat pentru eroii români (VIDEO)

Preşedintele Ungariei intervine în scandalul de la Valea Uzului: "Ceea ce s-a întâmplat e abuziv, ilegal şi imoral". János Áder propune un cimitir separat pentru eroii români (VIDEO)

Un articol de: Sebastian Pricop - 08 Iun 2019, 18:38
Preşedintele Ungariei intervine în scandalul de la Valea Uzului: "Ceea ce s-a întâmplat e abuziv, ilegal şi imoral". János Áder propune un cimitir separat pentru eroii români (VIDEO) Foto: Hepta Externe

Prezent la Şumuleu Ciuc unde a participat la ceremoniil dedicate Rusaliilor catolice, preşedintele Ungariei, János Áder, a făcut mai multe declaraţii privind scandalul din jurul Cimitirului Eroilor din Valea Uzului care a provocat tensiuni puternice între comunităţii române şi maghiare.

Preşedintele Ungariei le-a spus jurnaliştilor maghiari că ce se întâmplă la Valea Uzului este abuziv, ilegal şi imoral, încâlcând atât legile interne, cât şi cele internaţionale. Mai mult acesta a susţinut că cele 52 de cruci pentru eroii români ar fi fost amplasate, de fapt, la căpătâiul rămăşiţelor soldaţilor maghiari. 

Acesta a mai precizat că şi autorităţile române ar recunoaşte că ce a făcut Primăria Dărmăneşti este ilegal, iar Ministerul Apărării nu a dat niciuna aviz. János Áder a arătat că transformările din cimitir ar încălca numeroase aspecte ale înţelegerii româno-maghiare privin îngrijirea cimitirelor de război. 

"Să te comporţi într-o manieră cu asemenea vandalism într-un cimitir, să arunci în persoane paşnice care se roagă, este mai mult decât imoral, necivilizat şi neeuropean", a declara Áder, conform publicaţiei de limbă maghiară maszol.ro.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Acesta a subliniat că este în interesul comunităţii maghiare de aici să trăiască în pace cu majoritatea română. Preşedintele Ungariei a propus ca soluţie o analiză a istoricilor şi a arheologilor pe rămăşiţele soldaţilor românilor din cele două Războaie Mondiale care se află în acest cimitir pentru a determina câţi sunt şi a fi reînhumaţi într-un cimitir nou pentru români.

"Există o parcelă liberă aici care dă oportunitea soldaţilor români care sunt documentaţi aici să primească liniştea veşnică meritată şi comemorarea cuvenită. Nici maghiarii şi nici altcineva nu va obiecta privind acest lucru. Trebuie să respectăm legile României, înţelegerile bilaterale şi cele mai de bază norme morale", a afirmat János Áder.

La evenimentele din acest weekend de la Şumuleu Ciuc, unde a participat şi preşedintele Ungariei, au fost prezenţi de două ori mai multe persoane decât la slujba de săptămâna trecută când a fost prezent Papa Francisc. Au divorţat imediat după ce ea i-a trimis poza asta pe Whatsapp! Are ochi de detectiv cine vede de ce

Conflictul româno-maghiar de la Cimitirul Eroilor Valea Uzului a căpătat noi proporţii joi când grupuri de români şi maghiari s-au ciocnit la intrarea în cimitirul din Dărmâneşti, judeţul Bacău. (Detalii AICI)

Jandarmeria Română a anunţat, vineri, deschiderea unui dosar penal pentru  săvârșirii infracțiunii de distrugere, mai exact privind distrugerea porţii de acces în cimitir. (Detalii AICI)

Citeşte mai multe despre:   Ungaria,   Valea Uzului