Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Președinția Republicii Moldova, reacție la plângerea formulată de președinta socialistă a Parlamentului: Consiliul Europei cunoaște foarte bine cine continuă să genereze derapajele democratice

Președinția Republicii Moldova, reacție la plângerea formulată de președinta socialistă a Parlamentului: Consiliul Europei cunoaște foarte bine cine continuă să genereze derapajele democratice

Un articol de: Vladimir Ionescu - 05 Apr 2021, 15:30
Președinția Republicii Moldova, reacție la plângerea formulată de președinta socialistă a Parlamentului: Consiliul Europei cunoaște foarte bine cine continuă să genereze derapajele democratice foto: Facebook @ Maia Sandu Externe

Administrația Prezidențială a Republicii Moldova a reacționat, luni, după ce președinta Parlamentului de la Chișinău, socialista Zinaida Greceanîi, a acuzat-o pe Maia Sandu la Consiliul Europei de „încălcarea legislației”, în ceea ce a fost interpretat de mulți drept o nouă tentativă a majorității parlamentare de a face presiuni pentru blocarea alegerilor anticipate.

Președinția Republicii Moldova, reacție tranșantă la plângerea formulată de președinta socialistă a Parlamentului

 

„Consiliul Europei cunoaște foarte bine situația din Republica Moldova și la fel de bine cunoaște cine a generat și continuă să genereze derapajele democratice din țara noastră. Alegerile anticipate, pe care formațiunea dnei Greceanîi vrea să le evite cu orice preț, sunt un element important al procesului democratic și reprezintă de fapt voința cetățenilor, care vor să scape de politicienii compromiși și corupți”, se arată într-un răspuns oferit reporterilor Deschide.md de Președinția Republicii Moldova.

Președinta Parlamentului Republicii Moldova, socialista Zinaida Greceanîi, i-a trimis o scrisoare secretarului general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, prin care o acuză pe președinta Maia Sandu de „o tentativă de violare a obligațiilor sale constituționale”.

„Considerăm absolut iresponsabilă tentativa Președintelui R. Moldova de a dizolva Parlamentul în condițiile crizei pandemice fără precedent, dar și în condițiile existenței voinței politice pentru învestirea unui Guvern. În consecință, Invităm respectuos să interveniți în medierea conflictului instituțional dintre Președintele Republicii Moldova și Parlament în vederea restabilirii ordinii de drept și revenirii președintelui țării în câmpul constituțional”, se mai arată în scrisoarea respectivă, potrivit TV8.md.

Majoritatea parlamentară din Republica Moldova se opune alegerilor anticipate

 

În ședința din 26 martie, deputații de la „Șor”, „Pentru Moldova” și PSRM au votat o declarație prin care își exprimă dezacordul față de dizolvarea Parlamentului. Inițiativa fusese inițiată de parlamentarii socialiști.

Ulterior, în 30 martie, președinta Maia Sandu s-a adresat Curții Constituționale de la Chișinău, pentru un eventual verdict cu privire la întrunirea circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului.

O zi mai târziu, în 31 martie, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat hotărârea privind declararea stării de urgență. PAS a catalogat măsura drept un „lockdown fake”, al cărui unic scop ar fi amânarea alegerilor anticipate – în timpul stării de urgență nu pot fi declanșate alegeri anticipate.

Citeşte mai multe despre:   Maia Sandu,   Zinaida Greceanîi,   Republica Moldova,   alegeri anticipate