Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Uniunea Europeană face presiuni asupra Rusiei, după otrăvirea lui Aleksei Navalnîi. Ce substanță au găsit medicii nemți în corpul opozantului rus

Uniunea Europeană face presiuni asupra Rusiei, după otrăvirea lui Aleksei Navalnîi. Ce substanță au găsit medicii nemți în corpul opozantului rus

Un articol de: Beatris Ionita - 25 Aug 2020, 11:55
Uniunea Europeană face presiuni asupra Rusiei, după otrăvirea lui Aleksei Navalnîi. Ce substanță au găsit medicii nemți în corpul opozantului rus Sursa Foto: Hepta Externe

Uniunea Europeană și Germania cer autorităților ruse să facă o anchetă transparentă și corectă în cazul tentativei de omor care a avut loc săptămâna trecută asupra lui Aleksei Navalnîi. Se cere ca vinovații să fie trași la răspundere în conformitate cu gravitatea faptei, după ce, medicii nemți, care îl îngrijeasc pe opozantul regimului de la Kremlin, au dovedit că acesta a fost, într-adevăr, otrăvit cu o substanţă din grupul inhibitorilor de colinesterază.

După investigatiile medicale făcute în spitalul din Berlin, Angela Merkel a cerut autorităților ruse să investigheze cazul cu seriozitate și să-i predea Justiției pe criminali. 

„Este imperativ ca autorităţile ruse să lanseze fără întârziere o anchetă independentă şi transparentă cu privire la otrăvirea domnului Navalnîi. Uniunea Europeană condamnă ferm ceea ce pare a fi un atentat la viaţa domnului Navalnîi, a declarat și înaltul reprezentant UE pentru Politică Externă, Josep Borrell.

 

 

Ce spun doctorii germani despre starea lui  Aleksei Navalnîi

 

 


Navalnîi este tratat la terapie intensivă şi rămâne în comă indusă, în spitalul din Berlin, unde a ajuns la sfârșitul săptămânii trecute. El se află în stare gravă, dar în prezent nu este în pericol de moarte. Prognosticul său este incert, iar efectele pe termen lung, inclusiv neurologice, nu pot fi excluse.

 

 Cel mai bun drob de miel. Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit rețeta bunicii sale. Ce SECRET ascunde

Ce sunt inhibitorii de colinesterază, substanța cu care a fost otrăvit Aleksei Navalnîi

 

 

Otrava pe care a ingerat-o opozantul nu este încă cunoscută însă, este foarte posibil ca Navalnîi să fi fost otrăvit cu aceeaşi substanţă care a fost la un pas să îl ucidă și pe Serghei Skripal și pe fiica lui Yulia, în 2018: Noviciok. 

„Substanţa exactă nu este cunoscută, fiind iniţiată o nouă serie de teste cuprinzătoare”, au precizat medicii de la Charite.

Aceasta conține un grup de compuşi chimici, inhibitorii de colinesterază și este utilizată la fabricarea armelor chimice şi pesticide până la medicamente destinate atenuării simptomelor pentru  Alzheimer şi alte tipuri de demenţă.

Spitalul din Berlin a precizat că Navalnîi este tratat cu antidotul atropină, acelaşi medicament cu care britanici l-au salvat pe Skripal, fost agent dublu rus.

În cazul acestora s-a confirmat că care au fost otrăviţi cu un agent neurologic din gama „Noviciok”, în 2018, la Salisbury, Anglia. În ciuda evidenţelor, Kremlinul a negat în repetate rânduri implicarea în cazul Skripal şi în alte incidente de acest fel, calificând acuzaţiile ca fiind provocări anti-ruseşti. Echipa lui Navalnîi şi rudele sale sunt convinse că statul rus nu este străin nici de cazul opozantului.

 

 

Navalnîi, urmărit îndeaproape de serviciile secrete înainte de presupusa otrăvire

 

 

Înainte de a se prăbuşi în avion în timpul unei călătorii în Siberia, Navalnîi a fost urmărit de ofiţeri FSB (serviciul secret al Federaţiei Ruse) îmbrăcaţi în civil, iar deplasările sale au fost monitorizate îndeaproape prin intermediul CCTV (televiziune cu circuit închis), conform relatării ziarului Moskovski Komsomoleţ.

Reamintim faptul că Navalnîi a fost transportat sâmbătă în Germania cu o ambulanţă aeriană, pentru tratament.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, era în comă indusă în momentul în care a fost evacuat din oraşul siberian Omsk, iar spitalul Charite din Berlin nu a făcut încă niciun anunţ despre starea de sănătatea a oponentului preşedintelui Vladimir Putin şi militant contra corupţiei.

 

 

Incidentul ar fi avut loc în aeroport

 

 

Moskovski Komsomoleț a detaliat cronologia călătoriei politicianului înainte de a se îmbolnăvi, unde au stat atât el, cât și echipa sa. De asemenea, Moskovski a divulgat cu cine a vorbit și chiar ce a mâncat în timpul călătoriei în Siberia, susțin surse neidentificate din cadrul serviciilor de securitate care au recunoscut că l-au urmărit pe Navalnîi.

Conform surselor respective, supravegherea activităților lui Navalnîi nu a dezvăluit contacte suspecte care ar putea fi legate de boala sa.

Pe de altă parte, serviciile de securitate sunt de părere că, în cazul în care Navalnîi chiar a fost otrăvit, incidentul a avut loc fie în aeroport, fie în avion, a mai scris ziarul rus.

Cu toate acestea, serviciile sercrete încă așteaptă rezultatele testelor de laborator ale probelor prelevate de poliție din toate locurile pe care Navalnîi și echipa sa le-au vizitat în călătoria lor, inclusiv mostre de aer. Rezultatele inițiale sunt așteptate luni, urmând ca altele să fie gata mai târziu în cursul săptămânii, dar nu s-a specificat dacă vor fi făcute publice.

 

 

Mărturiile unei femei care a făcut un selfie cu Navalnîi înainte de a se prăbuși

 

 

O femeie care a făcut un selfie cu opozantul rus Alexei Navalnîi a povestit cum s-a prăbușit câteva minute mai târziu.

Navalnîi s-a pozat cu o susținătoare cu câteva momente înainte de a-și ocupa locul din avion, transmite Daily Mail.

Femeia a povestit cum bărbatul s-a ridicat să se ducă la toaletă și a început să urle „de parcă era un animal”.

„Erau doi tineri cu Alexei și strigau să nu închidă ochii și să respire. Nu părea o ființă umană după strigătele lui”, a mai povestit femeia.

Alexei Navalnîi, avocat şi activist anticorupţie, a stat de mai multe ori la închisoare în ultimii ani pentru organizarea de proteste anti-Kremlin.

Citeşte mai multe despre:   Aleksei Navalnîi