Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Prețul „dubios” pe care îl dorea BioNTech pentru o doză de vaccin anti-COVID-19, deși primise finanțare de la UE

Prețul „dubios” pe care îl dorea BioNTech pentru o doză de vaccin anti-COVID-19, deși primise finanțare de la UE

Un articol de: Vladimir Ionescu - 19 Feb 2021, 18:17
Prețul „dubios” pe care îl dorea BioNTech pentru o doză de vaccin anti-COVID-19, deși primise finanțare de la UE foto: Hepta.ro / DPA Images / Camila Diaz Externe

Deși astăzi se spune că o doză de vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer-BioNTech costă în jur de 15 euro, cele două companii se oferiseră să vândă serul către UE cu peste 54 de euro per doză, notează cotidianul austriac Kurier, citând publicația germană Suddeutsche Zeitung.

Ce preț ceruseră Pfizer și BioNTech per doză de vaccin anti-COVID-19 pentru a-l vinde către UE

 

În vara anului trecut, Comisia Europeană primea o ofertă strict confidențială de la Pfizer și BioNTech. În text era notat că pandemia de COVID-19 a provocat pagube economice uriașe și că fiecare zi de lockdown a costat UE 3,8 miliarde de euro, într-un prejudiciu anual estimat la 1,4 trilioane de euro, și că vaccinul este singura cale pentru depășirea crizei sanitare.

Pfizer și BioNTech au vorbit apoi despre maniera în care companiile farmaceutice și-au justificat prețurile ani de zile. Ziarul bavarez notează că, conform acestei logici, factorul decisiv nu este determinat de nivelul cheltuielilor pentru cercetare și dezvoltare, ci de proporțiile beneficiului medical pe care le aduce noul preparat.

După introducere, Pfizer-BioNTech făceau o ofertă așa-zis generoasă – cele două companii doreau să vândă vaccinul către UE la un preț de 54,08 per doză, într-o achiziție de 500 de milioane de doze.

Per total, Pfizer-BioNTech voiau 27 de miliarde de euro pentru o cantitate de ser care să asigure vaccinarea a jumătate din populația UE. Grupul american și partenerul său german precizau în mod explicit că oferta include deja „cel mai mare procent de reducere” oferit unei țări industrializate la nivel mondial.

Totuși, la 54,08 euro, vaccinul BioNTech ar fi de peste 20 de ori mai scump decât o doză din serul dezvoltat de AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford – iar asta, în condițiile în care BioNTech a primit finanțare de la UE.

Wolf Dieter Ludwig, președintele Comisiei pentru medicamente din Asociația medicală germană, s-a arătat de părere că oferta Pfizer-BioNTech este una dubioasă, una pe care o încadra într-o încercare de căutare a unui profit care nu este justificat „în niciun fel” de actuala situație pandemică.

Prețul final nu este cunoscut nici astăzi, fiind păstrat la secret, dar informațiile de la Suddeutsche Zeitung, NDR și WDR îl plasează la 15,5 euro per doză. Acestea fiind spuse, UE ar fi obținut o reducere semnificativă comparativ cu oferta din iunie.

Vaccinul anti-COVID-19 de la Pfizer-BioNTech a fost primul de acest gen aprobat pentru utilizare la nivelul blocului comunitar, fiind astfel serul cu care a început campania de imunizare și în România. Dintre cele peste 1,28 milioane de doze administrate la nivel național, mai bine de 1,16 milioane au provenit de la Pfizer-BioNTech, conform datelor oficiale.Accidentul din Andronache poate aduce schimbarea Codului Rurier. Limita de viteză de pe străzile înguste din cartiere, trasă şi mai jos

Citeşte mai multe despre:   pandemie de coronavirus,   vaccin anti-COVID-19,   BioNTech