Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Prezență scăzută la primul tur al alegerilor locale din Republica Moldova. Premierul Maia Sandu: „Am o rugăminte pentru tine. Votează chiar dacă te-ai săturat”

Prezență scăzută la primul tur al alegerilor locale din Republica Moldova. Premierul Maia Sandu: „Am o rugăminte pentru tine. Votează chiar dacă te-ai săturat”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 20 Oct 2019, 19:25
Foto: Maia Sandu / Facebook Externe

Premierul Maia Sandu a lansat, duminică seară, un apel către cetățenii Republicii Moldova, cerându-le să voteze, chiar dacă s-au „săturat”, în condițiile în care, cel puțin până la această oră, primul tur al alegerilor locale înregistrează o prezență populară mai scăzută comparativ cu scrutinele precedente.

„Am o rugăminte pentru tine. Votează chiar dacă te-ai săturat. Mersul la vot nu e o plăcere, este un instrument necesar pentru a face ordine în țară. Nimeni nu spală geamurile, nu face curat în casă, nu curăță covoarele din plăcere. O facem cu regularitate, pentru că știm că nu e suficient să faci o dată și gata. O facem de fiecare dată când trebuie”, a scris Maia Sandu, pe pagina sa de Facebook.

Declarația liderului moldovean vine în contextul în care cetățenii Republicii Moldova își aleg, duminică, primarii, dar scrutinul înregistrează o prezență scăzută a alegătorilor la urnele de vot, comparativ cu cele anterioare, atât la nivel național, cât și la nivel local, arată datele de până la ora 18.30, potrivit unimedia.info.

În 2015, la nivel național, în turul I s-au prezentat 40% din alegători, până la ora 18:30, în timp ce în 2019, prezența până la această oră este de 37,9%.

În Chișinău, la alegerile locale din 2015 prezența era de 39,3%, în 2018 - de 30,5, în timp ce la actualul scrutin, până la ora menționată, s-au prezentat 31,6% din alegătorii cu drept de vot.

„Ai plecat ca să-ți ajuți părinții să aibă o bătrânețe demnă, să-ți asiguri o zi de mâine într-un mediu civilizat, să-ți duci copiii să învețe într-o școală mai bună, să câștigi bani pentru ca apoi să revii acasă? Înseamnă că mă adresez către tine.
Ești acum în Italia, Franța, Spania, Anglia, Germania și peste tot prin lume?

Nu-i așa că recent ai votat? Ai ieșit la vot alături de peste 100 000 de oameni. Ne-ai susținut, ai convins rudele să iasă la vot, ai crezut în noi, ai crezut în Moldova. Datorită ție, astăzi avem un guvern care are relații bune cu toate țările din UE, care rupe scheme de corupție, dă afară persoane care au furat, creează un cadru necesar pentru ca judecătorii și procurorii să-și facă treaba. Însă această guvernare poate exista doar cu ajutorul tău. Prin participarea ta la vot, ajuți acest guvern să continue schimbările. Într-o țară chinuită și sărăcită ca Moldova, democrația nu se asigură dintr-o dată.

Deoarece eu am ales să fiu Prim-ministru, trebuie să alegem pe altcineva în Parlament, un reprezentant pentru țările din Europa din circumscripția 50, la vest de Republica Moldova. Votul tău de astăzi va aduce în Parlament un deputat care, la un moment dat, poate fi decisiv. Uneori un singur deputat prin votul său poate schimba soarta țării.

Vă reamintesc că în diasporă puteți vota inclusiv cu pașaportul expirat sau cu buletinul”, a adăugat Maia Sandu, în acest context.

 


 

Citeşte mai multe despre:   Maia Sandu,   Republica Moldova
 
Loading...