Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Lovitură de teatru în cursa pentru Casa Albă: Bernie Sanders renunță la candidatura pentru prezidențiale și îi lasă culoar liber lui Joe Biden spre o posibilă confruntare cu Donald Trump

Lovitură de teatru în cursa pentru Casa Albă: Bernie Sanders renunță la candidatura pentru prezidențiale și îi lasă culoar liber lui Joe Biden spre o posibilă confruntare cu Donald Trump

Un articol de: George Lupu - 08 Apr 2020, 21:38
Lovitură de teatru în cursa pentru Casa Albă: Bernie Sanders renunță la candidatura pentru prezidențiale și îi lasă culoar liber lui Joe Biden spre o posibilă confruntare cu Donald Trump foto: Hepta.ro Externe

Senatorul  Bernie Sanders a renunțat miercuri la cursa prezidențială din SUA, abandonând alegerile primare ale partidului democrat și lăsându-i colarul liber fostului vicepreședinte Joe Biden pentru o confruntare electorală cu președintele Donald Trump, în alegerile din 2020.

Sanders și-a anunțat decizia în urma unei convorbiri cu stafful său, după ce a suferit o serie de pierderi în cadrul alegerilor primare zdrobitoare și în contextul pandemiei de coronavirus. Acesta a fost nevoit să își oprească evenimentele de campanie luni întregi. În aceste condiții el a explicat că desemnarea sa pentru cursa prezidențială din partea democraților este imposibilă, scrie cnbc.com.

„Nu pot cu bună conștiință să continui să organizez o campanie care nu poate fi câștigată și care să interfereze cu munca importantă necesară tuturor americanilor în această perioadă dificilă”, a spus Sanders în remarcile transmise în direct de acasă din Vermont.

 

Sanders l-a felicitat miercuri pe Biden, dar nu l-a aprobat în mod explicit. El și-a numit fostul rival „un om foarte decent, cu care voi lucra pentru a înainta ideile noastre progresiste”. Senatorul a spus că nu va renunța la vot în state cu alegerile primare viitoare și va încerca să adune mai mulți delegați pentru a influența platforma partidului la convenția din august.

„Atunci împreună, stând uniți, vom merge înainte să-l învingem pe Donald Trump, cel mai periculos președinte din istoria americană modernă”, a spus el.

Într-o declarație după ce Sanders a părăsit cursa, Biden a declarat că fostul său rival a „creat o mișcare” și „a schimbat dialogul în America”. În timp ce el a recunoscut că el și Sanders au opinii diferite cu privire la cât de repede să fie înaintate politicile sociale în SUA, Biden a precizat că va continua dialogul cu Sanders. 

„Sper că te vei alătura. Ești mai mult decat binevenit. Avem nevoie de ajutorul tău ”, a spus Biden lui Sanders.

 

Joe Biden, victorios de Super Tuesday, ziua primei etape de anvergură din cursa 

 

Amintim faptul că  de „Super Tuesday”, ziua primei etape de anvergură din cursa premergătoare prezidențialelor americane, fostul vicepremier Joe Biden s-a impus în cel puțin opt din cele 14 state în care democrații au organizat alegeri primare sau concursuri de nominalizare. 

Biden a reușit atunci să se impună și  în state unde nu era considerat favorit în rândul electoratului democrat: Massachusetts, Minnesota și Texas.

Deși a rămas portavocea progresiștilor din partid, Bernie Sanders a dominat cursa doar în California.

 

Bernie Sanders, unul dintre cei mai influenți democrați americani

 

Sanders a intrat în cursă în februarie 2019, de pe poziția de favorit. Într-un e-mail care anunța a doua candidatură pentru președinție, el le-a cerut alegătorilor „să i se alăture, ca parte a unei campanii fără precedent și istorice, care va începe cu cel puțin un milion de oameni din toată țara”.

Poziția sa în fruntea sondajelor, înainte ca Biden să intre în cursa internă a democraților a subliniat influența și popularitatea pe care Sanders a construit-o încă de la începutul primei sale campanii prezidențiale ca un parlamentar puțin cunoscut din Vermont, care s-a numit lsocialist democratic.

Până la sfârșitul cursei din 2016, Sanders a apărut ca una dintre cele mai influente figuri în politica democratice. Agenda sa de politici - o suită de propuneri progresive, incluzând Medicare pentru toți, colegiul public gratuit și Green New Deal - a stabilit condițiile de dezbatere în rândul candidaților din 2020.

Cea de-a doua campanie a lui Sanders a întâmpinat mai multe provocări. Până la sfârșitul verii, Sanders părea să cadă deja în sondaje în spatele colegei sale progresiste, democrata Elizabeth Warren.

 

 

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:   Donald Trump,   Joe Biden