Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Prima vizită papală în Irak s-a încheiat. Papa Francisc a pledat pentru pace în orașe năruite de conflict: „Este mai puternică decât războiul” (VIDEO)

Prima vizită papală în Irak s-a încheiat. Papa Francisc a pledat pentru pace în orașe năruite de conflict: „Este mai puternică decât războiul” (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 08 Mar 2021, 12:56
Prima vizită papală în Irak s-a încheiat. Papa Francisc a pledat pentru pace în orașe năruite de conflict: „Este mai puternică decât războiul” (VIDEO) foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA Externe

Papa Francisc și-a încheiat turneul istoric în Irak luni, când a decolat cu avionul de la Bagdad, după ce a vizitat orașe năruite de conflicte și s-a întâlnit cu lideri religioși musulmani și creștini, pledând pentru pace și pentru conviețuire în vreme de război, transmite Reuters.

Papa Francisc și-a încheiat turneul în Irak. A fost prima vizită papală efectuată vreodată în această țară

 

Papa Francisc le-a făcut irakienilor cu mâna pentru ultima oară luni, înainte să se îmbarce într-un avion care avea afișate steagurile Vaticanului și Irakului deopotrivă. Suveranul Pontif în vârstă de 82 de ani a fost însoțit până la decolare de președintele Barham Salih.

Protagonistul primei vizite papale în Irak a vizitat patru orașe din țară, inclusiv Mosul, fost bastion al Statului Islamic în care zone vaste încă sunt cufudante în ruine, spunându-le irakienilor că „pacea este mai puternică decât războiul”. Suveranul Pontif spune că Irakul va rămâne mereu în inima sa.

„Este o călătorie emblematică și este o datorie pe care o am față de o țară care a fost martirizată atâta vreme”, a subliniat Papa Fracisc, care a explicat că irakienii din comunitățile de creștini nu pot fi dezamăgiți din nou, în ceea ce a fost cel mai probabil o aluzie la faptul că, în 1999, Papa Ioan Paul al II-lea avea planificată o vizită în Irak, dar ea nu s-a mai materializat din cauza eșecului discuțiilor dintre reprezentanții Vaticanului și Saddam Hussein, care era atunci președintele Irakului.

Irak îl primeşte pe Papa Francisc, reafirmând cât de profundă este legătura lor umană”, a spus și premierul irakian Mustafa Al-Kadhimi

O premieră istorică a fost și întâlnirea dintre Papa Francisc și Marele Ayatollah Ali al-Sistani, principalul cleric șiit din Irak.

 

 Liviu Dragnea, ELIBERAT din închisoare? Vestea pe care o aștepta fostul șef al PSD

Irakienii au salutat vizita efectuată de Papa Francisc, pe care o consideră o ocazie pentru ca lumea întreagă să vadă dintr-o altă perspectivă o națiune lovită de criză.

Pe lângă conflicte și violențe sistemice, Irak suferă de corupție cronică și gestionare defectuoasă a afacerilor curente.

Citeşte mai multe despre:   Irak,   Papa Francisc