Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a fost reținut pentru 72 de ore: Edilul este suspectat de trafic de influență (VIDEO)

Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a fost reținut pentru 72 de ore: Edilul este suspectat de trafic de influență (VIDEO)

Un articol de: - 25 Mai 2017, 16:43
Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a fost reținut pentru 72 de ore: Edilul este suspectat de trafic de influență (VIDEO) Externe

UPDATE: Dorin Chirtoacă a fost reținut pentru 72 de ore, fiind bănuit de trafic de influență, în dosarul ”parcărilor cu plată”, informează Unimedia.info

”În urma audierilor efectuate de procurori şi administrării materialului probator s-a constat că edilul i-ar fi dat indicaţii viceprimarului capitalei, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chişinău, să semneze  contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH fără avizul Consiliului municipal. Asta chiar dacă art. 30 din Legea nr. 179 din 10.07.2008 cu privire la parteneriatul public-privat stabileşte expres că, după desemnarea câştigătorului, se negociază clauzele contractuale şi, doar după aceasta, proiectul se transmite spre aprobare şi semnare Consiliului Municipal Chişinău.

Totodată, contrar legislaţiei în vigoare şi urmărind un scop infracţional, primarul municipiului Chişinău a avizat pozitiv certificatele de urbanism pentru proiectarea lucrărilor, în conformitate cu contractul de parteneriat public-privat dintre Primăria municipiului Chişinău şi nerezidenta EME PARKLEITSYSTEM GmbH. La rândul său, această companie ar fi devenit câştigătoare în urma unor acţiuni concertate dintre responsabili din Primăria capitalei, agenţi economici şi omul de afaceri care gestiona din umbră EME PARKLEITSYSTEM GmbH”, arată sursa citată. 

UPDATE: Nouă persoane au fost reținute joi în urma perchezițiilor care au avut loc la Primăria din Chișinău, potrivit unui comunicat de presă al Centrului Național Anticorupție. 

”Secretarul Consiliului municipal Chişinău, doi consilieri ai CMC şi şase reprezentanţi ai unor agenţi economici au fost reţinuţi astăzi de CNA şi procurori în cadrul mai multor dosare ce vizează fapte de corupere pasivă, trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu. Cazurile au fost documentate timp de câteva luni, perioadă în care au fost colectate probe video şi audio privind comiterea mai multor abuzuri, printre care oferire şi luare de mită, influenţare a unor decizii ale CMC şi favorizarea unor agenţi economici.

Concret, secretarul CMC este bănuit că, în perioada documentării, ar fi pretins, în repetate rânduri, mijloace financiare sau bunuri de la reprezentanţii unor agenţi economici şi unii consilieri municipali pentru diferite servicii precum:  includerea pe ordinea de zi a Consiliului a  unor proiecte privind perfectarea unor acte pentru prelungirea termenului de arendă pentru diferite terenuri; pentru includerea în ordinea de zi a CMC a unor proiecte privind modificarea hotarelor unor loturi; pentru pregătirea setului de documente în vederea cumpărării-vânzării unor terenuri, pentru aprobarea planurilor urbanistice pentru anumite obiecte. Potrivit materialelor cauzei, secretarul CMC ar fi pretins şi acceptat diferite sume de bani pentru influenţarea membrilor Consiliului sau altor responsabili din cadrul Primăriei.

Astăzi, ofiţerii CNA şi procurorii au operat percheziţii la birourile, domiciliile şi în automobilele bănuiţilor. Nouă persoane au fost reţinute în urma acţiunilor de urmărire penală pentru 72 de ore, urmând ca procurorii să decidă ulterior solicitarea arestării preventive”, se arată în comunicatul citat.

 

UPDATE: Primarul Chișinăului Dorin Chitoacă a ieșit din biroul său, escortat de ofițerii CNA, după mai bine de trei ore de verificări, informează protv.md. Se reduce vârsta de pensionare? Vești bune pentru români

UPDATE: Trei persoane au fost reținute în urma perchezițiilor efectuate joi la sediul Primăriei din Chișinău, potrivit unui comunicat al CNA, citat de Ziarul de Gardă.

„Secretarul Consiliului municipal Chişinău şi doi consilieri au fost reţinuţi de CNA şi procurori în această după-amiază. Aceştia sunt vizaţi în dosare de corupere pasivă, trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu”, se arată în comunicatul citat. 

Ofițerii Centrului Național Anticorupție efectuează joi după-amiază percheziții în biroul primarului din Chișinău, Dorin Chitoacă, informează Realitatea.md. Chirtoacă s-ar afla în biroul său. 

Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Primăriei, Vadim Brînzaniuc. 

Potrivit Unimedia.info, percheziții au loc și în cabinetul secretarulului Consiliului Municipal Chișinău, Valeriu Didenco, care a fost ulterior reținut. 

Aceeași măsură a fost luată de procurorii anticorupție și față de consilierul municipal neafiliat, Oleg Onișenco. Acesta a fost reținut direct din ședința Consiliului Municipiului Chișinău. 

Dorin Chirtoacă este nașul de botez al fetiței Elenei Băsescu. 

Biroul primarului din Chișinău, Dorin Chirtoacă, percheziționat de procurorii anticorupție

 

Citeşte mai multe despre:   perchezitii,   CNA