Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Primul cățel EROU SPAȚIAL al planetei. LAIKA, comemorată la 60 de ani de la trimiterea în spațiu

Primul cățel EROU SPAȚIAL al planetei. LAIKA, comemorată la 60 de ani de la trimiterea în spațiu

Un articol de: - 02 Noi 2017, 19:24
Externe

Pe 3 noiembrie 1957, la doar o lună după plasarea pe orbită a primului Sputnik sovietic, cel de-al doilea satelit artificial din istoria omenirii (Sputnik 2) a decolat spre spațiu având la bord un mamifer viu, Laika, o cățelușă fără stăpân găsită pe străzile din Moscova.

Capsula orbitală nu era echipată cu sisteme care ar fi putut să îi asigure revenirea în siguranță pe Terra, iar Laika a murit la câteva ore după lansare, informează AFP, citată de Agerpres.

Laika, o cățelușă fără stăpân și orfană, în vârstă de aproximativ trei ani și cântărind șase kilograme, era o maidaneză, la fel ca toți ceilalți "candidați".

"I-am cerut să ne ierte și am plâns, mângâind-o pentru ultima dată", își amintește Adilia Katovskaia, o expertă rusă în biologie. Laika, în urma acelei călătorii fără întoarcere, a devenit prima ființă vie trimisă în cosmos și, totodată, prima victimă a cursei pentru cucerirea spațiului.

"Cele nouă rotații efectuate în jurul Terrei au făcut din Laika primul cosmonaut al planetei, sacrificat în numele succesului viitoarelor misiuni spațiale", a subliniat Kotovskaia, în prezent în vârstă de 90 de ani, care se declară în continuare mândră de faptul că a contribuit la antrenarea unor animale folosite în misiuni spațiale.

Laika — termenul rusesc pentru verbul "a lătra" — a fost selectată din alte cinci sau șase concurente, grație inventivității sale, caracterului ei deosebit de docil și privirii sale ce părea ușor întrebătoare.

Lansarea satelitului Sputnik 2, la bordul căruia se afla cățelușa, a avut loc pe 3 noiembrie 1957 la ora 05:30 (ora Moscovei, n.r.) din Kazahstan, de pe viitorul cosmodrom Baikonur.

În timpul ascensiunii rachetei, ritmul cardiac al cățelușei a crescut considerabil, însă după trei ore, și-a recăpătat ritmul cardiac normal. Numai că dintr-o dată, după a noua rotație efectuată în jurul Terrei, temperatura din interiorul capsulei în care se afla Laika a început să crească și a depășit 40 de grade Celsius, din cauza lipsei unei protecții suficiente contra radiațiilor solare. Rezultatul: cățelușa care ar fi trebuit să rămână în viață între opt și zece zile, a murit la câteva ore după lansare, din cauza căldurii și a deshidratării.

Radionul național din U.R.S.S. a continuat însă să difuzeze buletine zilnice despre "starea bună de sănătate a Laikăi", devenită eroină planetară.

Satelitul Sputnik 2 s-a dezintegrat în atmosferă pe 14 aprilie 1958, deasupra Antilelor, odată cu pasagera lui, care era deja moartă de cinci luni.

Pe 19 august 1960, un vehicul spațial a reușit să readucă pe Terra două cățelușe, în viață, care fuseseră trimise în spațiu. Belka și Strelka au deschis astfel calea către realizarea primului zbor în spațiu al unui cosmonaut, realizat de Iuri Gagarin, pe 12 aprilie 1961.

 

 

Citeşte mai multe despre:   satelit
 
 
 
Loading...