Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Primul film american anti-Hitler a fost descoperit într-o arhivă la Bruxelles, unde se afla de 75 ani

Primul film american anti-Hitler a fost descoperit într-o arhivă la Bruxelles, unde se afla de 75 ani

Primul film american în care erau prezentate pericolele regimului nazist impus de Hitler a fost descoperit într-o arhivă din Bruxelles, unde se află de 75 de ani, relatează Reuters.

Filmul ''Hitler's Reign of Terror'' a fost produs şi regizat de Cornelius Vanderbilt, un moştenitor al bogatei familii de industriaşi americani, în timp ce vizita Germania pe când Hitler ajunsese la putere, după ce a câştigat alegerile din 1933.

Documentarul cuprinde imagini filmate de Vanderbilt, cu adunări ale membrilor partidului nazist, cărţi care sunt arse şi magazine ale unor evrei care sunt distruse.

La premiera de la New York, în 1934, filmul a avut un mare succes, a spus Bruno Mestdagh, şeful colecţiilor digitale de la Arhiva de Film din Belgia.

"Ambasada Germaniei în SUA a protestat şi din acest motiv filmul a fost cenzurat şi adaptat. A fost ulterior proiectat în alte oraşe, dar nu a mai înregistrat acelaşi succes", a mai spus Mestdagh.

În anii 1970, filmul a fost transferat în arhivă, care cuprinde circa 70.000 de titluri, 80% dintre ele fiind pelicule străine. Însă, abia în urmă cu doi ani, curatorii arhivei şi-au dat seama că sunt în posesia singurei copii a filmului care a supravieţuit în toţi aceşti ani.

Filmul a fost restaurat şi urmează să fie proiectat la Museum of Modern Art din New York în octombrie.

Citeşte mai multe despre:   Bruxelles