Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Primul zbor controlat pe o altă planetă. Ingenuity, mini-elicopterul NASA, a finalizat primul zbor pe Marte (VIDEO)

Primul zbor controlat pe o altă planetă. Ingenuity, mini-elicopterul NASA, a finalizat primul zbor pe Marte (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 19 Apr 2021, 16:49
Primul zbor controlat pe o altă planetă. Ingenuity, mini-elicopterul NASA, a finalizat primul zbor pe Marte (VIDEO) foto: Hepta.ro / Bestimage / NASA/JPL via BestImage Externe

NASA a finalizat primul zbor controlat pe altă planetă luni, când a confirmat că Ingenuity a decolat cu succes de pe Marte. Mai degrabă asemănător unei drone, mini-elicopterul agenției spațiale americane a sosit pe planeta roșie alături de Roverul Perseverance, în 18 februarie, și ar putea livra cunoștințe esențiale despre condițiile de zbor dintr-o altă lume.

Ingenuity, mini-elicopterul NASA, a finalizat primul zbor controlat pe planeta Marte, o premieră în istoria omenirii

 

Pentru primul zbor fusese stabilită o altă dată, însă momentul a fost amânat din cauza unor probleme tehnice, potrivit Euronews.

A fost o muncă plină de provocări pentru echipa care s-a aflat în spatele primului zbor mecanic efectuat pe o altă planetă. În primul rând era vorba despre ridicarea elicopterului de la sol într-un mediu marțian. Pe planeta roșie, presiunea atmosferică este una foarte mică, la un nivel de circa 1% din cea de pe Pământ.

„Prima și cea mai importantă provocare este să faci un vehicul care este suficient de ușor pentru a fi ridicat, iar a doua este să generezi ridicarea, rotorul, sistemul rotor trebuie să se învârtă foarte repede”, a explicat MiMi Aung, project manager al Ingenuity Mars Helicopter, la Laboratorul de Propulsie cu Jet al NASA.

 

 

Pentru pregătirea elicopterului, echipa a făcut multe ajustări, iar softul a fost actualizat de la milioane de kilometri distanță.

Elicopterul are o greutate de 1,8 kilograme. Primul său zbor a presupus o urcare de 3 metri, însă înălțimea va continua să crească în următoarea lună. Experimentul se va întinde pe o perioadă de 31 de zile.Gata, e oficial! Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea

Ingenuity va deschide noi posibilități și va stârni întrebări pentru viitor despre ceea ce am putea atinge cu un explorator aerian”, spune Lori Glaze, director al Diviziei de științe planetare din cadrul NASA.

Roverul Perseverance, un explorator-robot în valoare de 2,7 miliarde dolari, a aterizat pe planeta roșie în data de 18 februarie 2021 și este dotat cu un set sofisticat de instrumente științifice, ce vor contribui cu capabilități avansate la căutarea vieții dincolo de planeta noastră. Roverul avea atașat și mini-elicopterul Ingenuity.

 

Citeşte mai multe despre:   Ingenuity,   NASA