Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Generalul britanic, certat public de Pentagon pentru o declaraţie despre Iran, este un prinţ român: Povestea controversatului militar descendent al unei vechi familii regale

Generalul britanic, certat public de Pentagon pentru o declaraţie despre Iran, este un prinţ român: Povestea controversatului militar descendent al unei vechi familii regale

Un articol de: Sebastian Pricop - 18 Mai 2019, 19:18
Foto: Facebook Externe

Reputata publicaţie americană The Washington Examiner a publicat un amplu material în care prezintă povestea generalul britanic Chris Ghika. Acesta este cel care a fost certat public de Pentagon după ce a spus că nu există "nicio ameninţare în creştere" din partea Iranului.

În vârstă de 47 de ani, Ghika este urmaşul unei vechi familii regale din România şi a participat şi la nunta regală a Prinţului William cu Kate Middleton. Acesta îşi trage titlul regal încă din 1658 când dinastia Ghica a condus Moldova şi, mai apoi, Ţara Românească. Familia şi-a pierdut statutul regal în 1859 odată cu unirea principatele.

În 2015, acesta a fost acuzat că a acţionat alături de mai mulţi inculpaţi pentru retrocedarea 43.000 de hectare de păduri prin faptul că şi-a exagerat moştenirile trecutului. 

Tatăl generalului, John Ghika, a fost la rândul său brigadier în Gărzile Irlandeze. Acesta a fost trimis în Anglia în 1939 după ce România a intrat în Al Doilea Război Mondial după invadarea Poloniei de către Germania nazistă. Acesta a fost considerat un "inamic" pentru că România era aliată cu Germania, dar a fost primit să studieze la Ampleforth, una din cele mai importante şcoli catolice.

În 1978, când Nicolae Ceauşescu a făcut o vizită de stat în Marea Britanie, John Ghika a fost la comanda Gărzile Irlandeze la parada de la Palatul Buckingham.

Chris Ghika a urmat cariera tatălui său în Gărzile Irlandeze şi de-a lungul anilor a luat parte la conflictele din Irlanda de Nord, din Balcani, Sierra Leone, Irak sau Afganistan. 

Scandalul dintre Pentagon şi Chris Ghika este unul nefericit având în vedere că acesta a lucrat pe perioade lungi de timp cu forţele militare americane câştigându-le respectul. Acesta a fost comandant adjunct pentru strategie şi informaţii a campaniei americane împotriva Statului Islamic de vara trecută.

Dar, declaraţia acestuia prin care minimalizează riscul pe care îl reprezintă Iranul pentru Occident s-a soldat cu o replică dură din partea Pentagonului.

Citeşte mai multe despre:   Marea Britanie,   Statele Unite,   Pentagon