Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Probleme pentru premierul Trudeau: Tocmai ȘI-A DAT DEMISIA din Guvern!

Probleme pentru premierul Trudeau: Tocmai ȘI-A DAT DEMISIA din Guvern!

Un articol de: B1.ro - 05 Mar 2019, 16:27
Externe

Justin Trudeau, premierul din Canada, a mai pierdut un ministru-cheie, luni, pe fondul controversei legate de SNC-Lavalin - o societate canadiană implicată într-un scandal de corupție în Libia, care amenință să submineze Guvernul progresist canadian, relatează DPA citată de Agerpres, potrivit g4media.ro.

Este vorba despre Jane Philpott, președintele Trezoreriei și, totodată, una dintre cele mai marcante figuri din Guvernul Trudeau. Demnitarul canadian a anunțat că demisionează din cabinet deoarece nu mai poate apăra gestionarea de către Guvern a cazului de corupţie SNC-Lavalin.

Philpott, deja fost președinte al Trezoreriei în Guvernul Trudeau, se alătură astfel lui Jody Wilson Raybould, care a renunțat la portofoliul Justiției, în urmă cu o săptămână, afirmând că a fost supusă unor presiuni din partea executivului pentru a interveni într-o procedură judiciară în care SNC-Lavalin este acuzată că ar fi mituit oficiali libieni.

„Într-o democraţie ca a noastră şi într-un spaţiu în care preţuim diversitatea atât de puternic, ne este permis să avem dezacorduri şi dezbateri. Chiar încurajăm acest lucru”, a spus Trudeau, premierul progresist canadian, care a a firmat că tratează „foarte serios” cazul SNC-Lavalin.

SNC-Lavalin riscă o interdicţie de 10 ani de a mai accesa contracte federale în cazul unei condamnări. Wilson-Raybould a depus mărturie la Comisia pentru Justiţie săptămâna trecută că s-a confruntat cu „ameninţări voalate” şi amestecuri politice în urmărirea penală a gigantului ingineriei cu sediul la Montreal.

„Din păcate, dovada eforturilor depuse de politicieni sau oficiali de a exercita presiune asupra fostului procuror general pentru a interveni în dosarul penal privind SNC-Lavalin şi dovezile cu privire la conţinutul acestor eforturi mi-au provocat îngrijorări serioase”, a declarat Philpott într-un comunicat publicat pe site-ul său.
Philpott a afirmat că principiile care menţin un sistem de justiţie independent în Canada sunt în joc ca urmare a cazului SNC-Lavalin.

„Este o doctrină fundamentală a statului de drept ca procurorul nostru general să nu fie supus presiunii politice sau interferenţelor cu privire la exercitarea puterii de judecată în cazuri penale”, a scris Philpott. „Din păcate, am pierdut încrederea în modul în care guvernul a tratat această chestiune şi modul în care a răspuns la problemele puse”, a mai spus ea.

Demisia lui Philpott, care a fost ministru al sănătăţii şi ministru al serviciilor pentru indigeni înainte de a fi promovată la conducerea Consiliului Trezoreriei, îi aplică o lovitură dură lui Trudeau cu opt luni înainte de alegerile federale.

Trudeau l-a pierdut deja pe Gerald Butts, mâna sa dreaptă, din cauza scandalului de corupţie. Butts a demisionat din funcţia de secretar principal al lui Trudeau la 18 februarie în contextul unor acuzaţii că el şi aproape alţi 12 oficiali au exercitat presiuni politice asupra lui Wilson-Raybould pentru a anula decizia directorului Serviciului public de procuratură de a ancheta SNC-Lavalin.

Citeşte mai multe despre:   canada,   snc-lavalin
 
 
 
Loading...