Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Proiectele de lege pentru securitate națională din Hong Kong, apărate de oficialii Chinei comuniste. Orașul a fost traversat, duminică, de noi proteste pro-democrație (VIDEO)

Proiectele de lege pentru securitate națională din Hong Kong, apărate de oficialii Chinei comuniste. Orașul a fost traversat, duminică, de noi proteste pro-democrație (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 25 Mai 2020, 15:51
Proiectele de lege pentru securitate națională din Hong Kong, apărate de oficialii Chinei comuniste. Orașul a fost traversat, duminică, de noi proteste pro-democrație (VIDEO) sursa Foto: Twitter Externe

Reprezentanța afacerilor externe chineze în Hong Kong și șeful orașului pe zona de securitate au apărat, luni, proiectele de lege de siguranță națională, ocazie cu care au descris anumite acțiuni din protestele pro-democrație de anul trecut drept acte de terorism, potrivit Reuters.
 

Proiectele de lege pentru securitate națională din Hong Kong, apărate de oficialii Chinei comuniste

 

Mai multe departamente guvernamentale au emis comunicate de presă în sprijinul propunerilor legislative, în condițiile în care orașul a fost traversat, duminică, de cel mai mare protest de la instituirea carantinei anti-coronavirus.

Imagini de la protestul din Hong Kong de duminică, 24 maiSCANDAL MONSTRU PROVOCAT DE CEL MAI CELEBRU CUPLU DIN ROMÂNIA: AM MERS LA POLIŢIE ŞI... (GALERIE FOTO)

Proiectele de lege, despre care se aflau noi detalii săptămâna trecută, ar fi îndreptate spre combaterea secesiunii, a subversiunii și a activităților teroriste. Ele ar conduce la crearea unor baze ale agențiilor chineze de informații în semi-autonomul Hong Kong, unul dintre principalele huburi financiare din lume.

De partea cealaltă, activiștii pro-democrație și câțiva politicieni susțin că legislația propusă ar putea eroda libertățile din Hong Kong, care sunt garantate de înțelegerea de tip „o țară, două sisteme”, sub care fosta colonie britanică revenea sub domnia Chinei, în 1997.
 

Proiectele țintesc doar o minoritate de „oameni care creează probleme”, spune China

 

Într-o discuție cu diplomați, oameni de afaceri străini și corespondenți, Xie Feng, comisarul afacerilor externe chineze în Hong Kong, susține că proiectele de act normativ țintesc doar o minoritate de „oameni care creează probleme”, ce au reprezentat un „pericol iminent” pentru securitatea națională a Chinei.

„Legislația va atenua gravele îngrijorări ale comunităților de afaceri locale sau din străinătate, despre forțele violente și teroriste”, a afirmat Xie.

Cu toate acestea, oficialul chinez a refuzat să lămurească anumite aspecte specifice ale proiectelor legislative, care au născut mari semne de îngrijorare, printre care și dacă vor avea sau nu efect retroactiv odată cu implementarea.

Întrebat dacă agențiile chineze de informații, ce ar urma să fie create în Hong Kong, vor avea puteri de aplicare a legii, Xie a răspuns: „Legat de detalii, ele încă sunt dezbătute, deci acum nu sunt în poziția de a vi le spune”.

Oficialii din Hong Kong și cei din China continentală au încercat să liniștească mediul de afaceri, în ultimele săptămâni, și le-au transmis investitorilor că interesele lor nu vor fi afectate de protestatari.

Lee Cheuk Yan, lider al manifestațiilor pro-democrație din Hong Kong, susține că arestările operate de autorități în ultima vreme în rândul liderilor mișcării ar fi „scos oamenii din Hong Kong în stradă, dar aceștia sunt acum foarte preocupați de răspândirea infecției. Prin urmare ei (liderii politici) se folosesc acum de pandemie. E o oportunitate de aur pentru ei”.

Citeşte mai multe despre:   Hong Kong,   China