Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Politico: Propaganda rusă, implicată în creşterea cazurilor de coronavirus din România. Trolii lui Putin experimentează un război bacteriologic indirect

Politico: Propaganda rusă, implicată în creşterea cazurilor de coronavirus din România. Trolii lui Putin experimentează un război bacteriologic indirect

Un articol de: George Lupu - 03 Aug 2020, 13:28
Politico: Propaganda rusă, implicată în creşterea cazurilor de coronavirus din România. Trolii lui Putin experimentează un război bacteriologic indirect Foto: Shutterstock Externe

“Nu există coronavirus”. “Masca de protecţie are o antenă 5 G”. “Termoscannerele fur[ datele personale”. “Restricţiile înseamnă dictatură”. În România, teoriile conspirației despre coronavirus costă din ce în ce mai multe vieţi.  Iar creșterea alarmantă a cazurilor de COVID-19 este susţinută de o campanie de dezinformare în care este implicată și propaganda rusă, se arată într-o analiză făcută de Politico.

 

Creşterea cazurilor de coronavrus, alimentată de dezinformare

 

Odată cu relaxarea măsurilor de restricţie, întreaga Europă se confruntă cu o creștere a infecțiilor, însă în România creșterea cazurilor este puternic alimentată de dezinformare și ştiri false. Unele posturi naționale de televiziune au difuzat mesaje anti-vaccin și corona-sceptice semănând îndoieli cu privire la măsurile preventive în rândul populației și contribuind la creșterea numărului de infecții, scrie Politico.

„Am avut mai multe tipuri de campanii de dezinformare”, a declarat pentru Politico Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Aceste campanii variază de la articole online și postări pe rețelele sociale, până la „atacarea oricărei persoane, inclusiv oficiali care au avertizat populația cu privire la ce trebuie făcut”, a spus Arafat.

„De asemenea, au fost campanii foarte bine finanțate de unii care doreau să apară public pentru a sfida recomandările noastre, vizând tinerii, pe care îi convingeau să nu mai poarte măști”, a mai spus Arafat.

„Unii oameni au apărut în mass-media cu opinii lipsite de o bază științifică, inclusiv medici care nu sunt specializați în domeniile legate de COVID, care se opuneau luării de măsuri preventive”, a explicat Raed Arafat.

Vârful actual al pandemiei poate fi atribuit dezinformării „cel puțin parțial”, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

„Toate acestea, luate împreună, au avut cu siguranță un impact asupra populației, creând confuzie și recrutând un număr de oameni care au încetat să respecte regulile, au încetat să poarte măști și au început să propage teorii ale conspirației”, a mai adăugat Arafat.NEWS ALERT! Fanii lui au primit vestea ca pe un mare ŞOC! A MURIT din cauza noului CORONAVIRUS

 

Cum alimentează propaganda rusă campaniile de dezinformare

Trollii lui Putin experimentează un război bacteriologic indirect: nu aruncă bombe mizerabile, ci susțin corona-scepticii cu teoriile lor conspiraţioniste şi organizaţiile care luptă împotriva măsurilor de protecţie luate de guvern. Se întâmplă de săptămâni întregi în România, cea mai importantă țară din sud-estul Europei, membră a Uniunii Europene și a Alianței Atlantice, care de câteva zile numără peste o mie de infectări la fiecare 24 de ore, scrie şi La Repubblica.

O parte din dezinformare are legătură cu presa de stat rusă. 

„Cei care construiesc aceste campanii de dezinformare sunt actori de stat, precum și o multitudine de actori locali”, a declarat pentru Politico şi Corina Rebegea, director la Centrul pentru Analiza Politicii Europene. 

Aceasta a indicat pubicaţia Sputnik și mai multe grupări ultra-naționaliste și anti-vaccinare din România, care au promovat teorii ale conspirației despre coronavirus încă de la debutul pandemiei.

Rebegea a spus că politicienii români „joacă un joc iresponsabil” prin amplificarea și acordarea de greutate dezinformării online cu privire la coronavirus pentru a ataca guvernul.

„Mesajele care reduc la minimum efectele coronavirusului sunt preluate de politicieni și analişti. Vedem un model caracteristic Balcanilor, în care penetrarea propagandei rusești este mai profundă”, a spus ea.

Ediția locală a site-ului rusesc Sputnik a promovat demonstrațiile stradale împotriva măsurilor de siguranță luate de guvern și a sugerat în mod repetat că efectele virusului au fost exagerate de oficiali.

Organizatorul unui protest recent împotriva măsurilor pandemice de la București, Iosefina Pascal, este și asistentă a europarlamentarei Maria Grapini, din grupul socialist. Pascal este unul dintre cei mai prolifici susținători online ai corona-scepticismului din România, iar activitatea ei este acoperită îndeaproape și favorabil de ediția locală a Sputnik.

Purtătorul de cuvânt al Sputnik la Moscova susține într-o declarație că publicația își rezervă dreptul de a cita surse așa cum consideră de cuviință. „În unele articole de pe site-urile noastre web cităm experți, analişti etc și opiniile lor", a scris purtătorul de cuvânt. „De asemenea, considerăm că editarea acelor opinii sau blamarea celor care nu cononează cu mainstream-ul ar fi „dezinformare” şi o formă de cenzură pe care o considerăm inadmisibilă”.

Adesea în România, astfel de opinii influențează politica națională. „Cel mai mare partid din România, PSD, are și cel mai mare număr de coronasceptici. PSD a folosit conturile sale oficiale de pe rețelele sociale pentru a pune sub semnul întrebării gravitatea pandemiei.”, a mai spus Rebegea.

 

41% dintre români cred că virusul este o armă biologică fabricată în SUA

 

O mare parte a populației României este susceptibilă la dezinformare atât online cât și offline, a spus Nicolae Țîbrigan, analist la Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS). Acesta a citat un studiu din aprilie care a arătat că 41% dintre români credeau că virusul este de fapt o armă biologică fabricată în SUA.

„În comparație cu majoritatea țărilor europene, procentul este mare, a spus expertul, dar în comparație cu statele vecine din centrul și estul europei acesta nu este deosebit. Nivelul scăzut de încredere în mass-media și în autoritățile statului este parte din motivul pentru care mai mulți români apelează la teoriile conspirației”, susține Nicolae Țîbrigan.

Sondajele sugerează că persoanele predispuse să creadă că aceste teorii ale conspirației prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de COVID-19.

Citeşte mai multe despre:   Rusia,   Coronavirus,   România