Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Protecția surselor reprezintă un motiv de îngrijorare pentru presa britanică: Poliția abuzează de puterile sale

Protecția surselor reprezintă un motiv de îngrijorare pentru presa britanică: Poliția abuzează de puterile sale

Un articol de: - 31 Oct 2014, 15:02
Protecția surselor reprezintă un motiv de îngrijorare pentru presa britanică: Poliția abuzează de puterile sale Foto: theconversation.com Externe

Protecţia surselor reprezintă un motiv de îngrijorare pentru presa britanică, în condiţiile în care poliţia abuzează de puterile sale, iar Guvernul are în vedere modificarea legislaţiei, relatează AFP.

Blamate pentru abuz de spionaj, sancţionate prin spectaculoasa prăbuşire a tabloidului News of the World în 2011, ziarele britanice se arată îngrijorate după două scandaluri recente în care serviciile de securitate au încercat să obţină informaţii cu privire la articolele care urmau să fie publicate prin urmărirea surselor jurnaliştilor.

Primul scandal a vizat cel mai citit ziar din Marea Britanie - The Sun. Poliţia l-a interceptat pe redactorul-şef al departamentului politic, Tom Newton Dunn, pentru pentru a-i descoperi pe ofiţerii care au livrat informaţii secrete cotidianului în scandalul "Plebgate", în care mai mulţi poliţişti au fost găsiţi vinovaţi de mărturie mincinoasă, ceea ce a dus, anul trecut, la demisia unui membru al Guvernului britanic.

Cel de-al doilea scandal, asemănător, a vizat publicaţia Mail on Sunday, care a fost pusă sub supraveghere după ce a publicat un articol privind fraudele comise de deputatul Chris Huhne. Şi în acest caz, informaţiile au fost livrate presei de poliţişti indiscreţi.

În cele două cazuri, autorităţile s-au bazat pe controversata lege Ripa (Regulation of Invest Powers Act) introdusă în 2000 şi folosită în principal în lupta împotriva terorismului. Legea permite interceptarea unor persoane fără mandat din partea unui judecător.

Lipsa unor dovezi în faţa instanţei sugerează că şi alte ziare, în afară de The Sun şi Mail on Sunday, ar fi putut fi spionate fără să ştie. Folosirea acestei legi reprezintă o încălcare gravă a libertăţii presei, a atras atenţia organizaţia "Biroul pentru Jurnalism de Investigaţie", care a adus cazul la Curtea pentru Drepturile Omului.

Totodată, presa britanică se teme că metodele poliţiei vor determina sursele să nu mai ofere informaţii jurnaliştilor.

"Aceasta ar reprezenta o lovitură pentru activitatea jurnalistică, protecţia surselor trebuie să rămână sacră", a avertizat Alan Rusbridger, redactor-şef al cotidianului The Guardian.

Cotidianul de centru-stânga, care a fost în atenţia autorităţilor britanice după ce a publicat documentele secrete livrate de fostul consultant al NSA Edward Snowden, a organizat recent o conferinţă pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la ameninţările asupra libertăţii presei.

"Jurnaliştii trebuie să rămână săgeţi, nu să devină ţinte", a subliniat cu această ocazie Seamus Dooley, secretarul sindicatului naţional al jurnaliştilor irlandezi.

În această luptă, presa pare să beneficieze de susţinerea politicienilor britanici. Ministrul de Interne Theresa May şi vicepremierul Nick Clegg au pledat pentru folosirea legii Ripa doar în cazul unor infracţiuni grave. În acest sens, un amendament este în prezent în dezbatere în Parlament pentru a limita folosirea legii.

Cu toate acestea, Scotland Yard continuă să-şi apere interesele, mizând pe argumentul că "nimeni nu este mai presus de lege".

"Fie că este vorba despre o persoană obişnuită, un ofiţer de poliţie sau un jurnalist, trebuie să-i putem ancheta pe oricare dintre ei", a insistat, într-o intervenţie la BBC, Mark Rowley, comisar adjunct la Metropolitan Police din Londra.

Presa consideră însă că situaţia duce cu gândul la o luptă inegală, "o bătălie asimetrică - după cum a afirmat reporterul Luke Harding, de la The Guardian - cel puţin în condiţiile în care jurnaliştii nu dispun de aceleaşi instrumente tehnologice precum cele folosite de Edward Snowden".

Citeşte mai multe despre:   politie