Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Protest în faţa reşedinţei premierului israelian. Benjamin Netanyahu, acuzat de proasta gestionare a crizei COVID. 11 manifestanți au fost arestați (VIDEO)

Protest în faţa reşedinţei premierului israelian. Benjamin Netanyahu, acuzat de proasta gestionare a crizei COVID. 11 manifestanți au fost arestați (VIDEO)

Un articol de: Andrei Ștefan - 16 Aug 2020, 14:25
Protest în faţa reşedinţei premierului israelian. Benjamin Netanyahu, acuzat de proasta gestionare a crizei COVID. 11 manifestanți au fost arestați (VIDEO) Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA Externe

Duminică dimineaţă, o manifestaţie neautorizată a avut loc în faţa reşedinţei premierului Benjamin Netanyanu. Poliţia israeliană a arestat 11 persoane din mulțimea de protestatari.

„Toţi cei prezenţi aici participă la o reuniune ilegală. Nu va fi tolerată nicio manifestaţie. Toţi cei care cauzează probleme vor fi arestaţi”, a fost mesajul poliției.

Cu o seară înainte, aproximativ 10.000 de israelieni au manifestat la Ierusalim, în faţa reşedinţei lui Netanyahu, în vreme ce alţi protestatari s-au adunat la Tel Aviv, în faţa unei vile care îi aparţine premierului.

 

În ultimele săptămâni, mii de manifestanţi se strâng în fiecare zi de sâmbătă, pentru a denunţa proasta gestionare a crizei coronavirusului, blamând mai ales faptul că premierul a ridicat prea repede măsurile de izolare și nu a anticipat al doilea val de coronavirus, cerând în acest sens demisia lui Netanyahu. Mai mult, acesta este acuzat de corupţie, fraudă şi abuz în trei dosare.

„Nu vom renunţa până când Bibi va demisiona”, spun protestatarii.

 

Premierul Benjamin Netanyahu, aspru criticat

 

Potrivit unui sondaj al postului tv Canal 13, 61% dintre alegători se declară „nemulțumiți” de gestionarea epidemiei și îl acuză pe premierul Netanyahu, în ciuda faptului că tocmai aceste măsuri, luate la începutul crizei COVID-19, l-au readus în grațiile publicului pe premier.Veste de ULTIMĂ ORĂ despre Corina Chiriac. S-a întâmplat chiar AZI

Potrivit centrului de cercetare al Israel Democracy Institute (IDI) sprijinul pentru „Bibi” Netanyahu a scăzut de la 57,5% la 29,5%, în perioada aprilie-iulie.

Însă Netanyahu s-a confruntat cu o situație grea – încercarea de a redeschide economia, încercând totodată să evite un al doilea val al epidemiei, situație din care nu a ieșit, se pare, învingător, numărul cazurilor noi de coronavirus înmulțindu-se.

„Toți cetățenii israelieni vor primi bani de la stat, pentru atenuarea crizei economice provocate de pandemia de COVID-19”, a anunțat premierul israelian. Astfel că, fiecare israelian va primi o sumă de bani printr-un ajutor de stat.

Sumele pe care vor urma să le primească persoanele cu cetățenie israeliană sunt cuprinse între 190 și 770 de euro, în funcție de numărul de membri din familie.

Pentru persoanele singure, suma va fi de circa 190 de euro. Familiile cu un singur copil ar urma să primească în jur de 510 de euro (580 de dolari), cele cu doi copii - circa 640 de euro, iar cele cu trei copii sau mai mulţi - aproximativ 770 de euro, a mai precizat premierul israelian.

 

Judecarea premierului israelian va începe în ianuarie 2021

 

Procesul penal în care Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, este acuzat de mită și încălcarea încrederii publice va intra formal în faza de judecată în ianuarie 2021, când martorii vor fi chemați în fața instanței de trei ori pe săptămână, potrivit The Jerusalem Post.

Prima rundă de audieri a avut loc pe 24 mai. Potrivit Reuters, procesul lui Benjamin Netanyahu – prima speță penală din istorie în care este implicat un premier israelian în exercițiu – s-a desfășurat pe fondul unor proteste antiguvernamentale tot mai ample, în care manifestanții reclamă, pe de o parte, problemele pe care le are primul-ministru cu justiția, și pe de altă parte maniera în care a gestionat criza coronavirus. Mai mult decât atât, demonstrații au loc și în Cisiordania, unde partea palestiniană se opune vehement planului israelian de anexare.

În contrast cu intenția procurorilor ca procesul să se desfășoare cât mai rapid, avocații lui Netanyahu susțin că vor avea nevoie de mult mai mult timp pentru a pune la punct strategia. Ei vor elabora mai multe solicitări, prin care vor cere achitarea fără audierea martorilor și vor ataca revendicările procurorilor, într-o încercare de a păstra caracterul confidențial pentru o serie de documente.

Citeşte mai multe despre:   Benjamin Netanyahu,   protest Israel