Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Proteste în Cehia, la 30 de ani de la Revoluția de Catifea: Aproape 100.000 de oameni au ieșit în stradă cerând demisia premierului Andrej Babis (VIDEO)

Proteste în Cehia, la 30 de ani de la Revoluția de Catifea: Aproape 100.000 de oameni au ieșit în stradă cerând demisia premierului Andrej Babis (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 16 Noi 2019, 20:55
Externe

La 30 de ani de la Revoluția de Catifea, aproape 100.000 de cehi au ieșit, sâmbătă, din nou în stradă. Oamenii cer demisia premierului Andrej Babis, acuzat de corupție și fraudă cu fonduri europene. Peste 100 de acțiuni sunt programate și duminică în toată țara.

Protestatarii cer ca Andrej Babis, fondatorul partidul populist ANO şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din ţară, să demisioneze. Manifestanţii îl acuză de conflict de interese între poziţia sa de om de afaceri şi rolul de şef al guvernului.

El se confruntă cu acuzaţii că a accesat ilegal fonduri UE în interesele proprii de afaceri. Babis, om de afaceri de succes, a fost acuzat de deturnare de fonduri europene în valoare de două milioane de euro în folosul complexului său hotelier de SPA, Stork's Nest. Aceste fonduri erau destinate întreprinderilor mici și mijlocii.

De altfel, în luna iunie, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că premierul ceh este în conflIct de interese, din cauza legăturilor cu firmele sale iar Cehia ar putea să piardă fonduri europene din această cauză. În luna aprilie, poliția cehă a recomandat într-un raport punerea sub acuzare a premierului Babis, pentru fraudă. Între timp, Babis se judecă și cu autoritatea privind dosarele fostei securități din Slovacia, țara lui natală, care a constatat că actualul premier ceh a fost agent al poliței secrete comuniste.

Aproape 500.000 de oameni au semnat o petiție prin care îi cer premierului ceh să demisioneze.

La sfârșitul lunii iunie, aproape 300.000 oameni au ieșit pe străzile capitalei cehe pentru cea mai mare demonstrație de după revoluția din 1989, cerând investigații judiciare independente și demisia premierului.

Guvernul minoritar condus de Babis și format din ANO si Partidul Social-Democrat este la putere în Cehia din iunie anul trecut.

Protestul din Praga este programat să coincidă cu evenimentele organizate pentru a marca 30 de ani de la aşa-numita Revoluţie de Catifea.

Înăbușirea protestelor studenţeşti la 17 noiembrie 1989 în Cehoslovacia a declanşat alte revolte împotriva regimului comunist şi a marcat începutul drumului ţării spre democraţie.

Evenimente oficiale sunt programate pentru duminică, printre care și o ceremonie la Muzeul Național din Praga. Tot duminică vor avea loc un festival de stradă, demonstrații de teatru, dansuri, dezbateri, lecturi publice și concerte.

Și la Bratislava, capitala Slovaciei, sunt așteptate ceremonii și demonstrații pentru a marca cei 30 de ani de la Revoluția de Catifea.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.


 

Citeşte mai multe despre:   Cehia,   Andrej Babis
 
Loading...