Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Vârsta de pensionare, schimbată oficial: Revoltă fără precedent, toți pensionarii sunt în stradă... Pică Guvernul?

Vârsta de pensionare, schimbată oficial: Revoltă fără precedent, toți pensionarii sunt în stradă... Pică Guvernul?

Un articol de: B1.ro - 05 Feb 2020, 06:51
 Vârsta de pensionare, schimbată oficial: Revoltă fără precedent, toți pensionarii sunt în stradă... Pică Guvernul? Sursă foto: hepta.ro Externe

Mii de oameni au fost nemulțumiți de Planurile Guvernului de a de crește vârsta de pensionare la 67 de ani și de a micșora pensiile în cazul celor care optează pentru pensionare anticipată. Aceștia au protestat la sfârșitul anului 2018, în centrul orașului Zagreb, capitala Croației, relatează Agerpres, citând Reuters.

ARSENIE BOCA, PROFEȚIE DE COȘMAR! VIRUSUL UCIGAȘ VA FACE RAVAGII URGIA VA LOVI ROMÂNIA PESTE CÂTEVA ZILE

Manifestațiile vin în contextul în care, săptămâna aceasta, Guvernul i-a cerut Parlamentului să adopte o lege care să majoreze vârsta de pensionare de la 65 la 67 de ani începând cu 2033. Executivul își justifică decizia, spunând că trebuie accelerate eforturile pentru a face ca sistemul de pensii să fie unul sustenabil.

DRAMĂ ÎN TELEVIZIUNE! TEO TRANDAFIR, ÎN STARE GRAVĂ. FAMILIA SPERĂ ÎNTR-O MINUNE

De asemenea, Guvernul croat a propus o diminuare de 4% a pensiei pentru fiecare an de pensionare anticipată, dar a oferit în schimb pensii mai mari pentru cei care continuă să lucreze chiar dacă au dreptul să se pensioneze.

DRAMĂ ÎN TELEVIZIUNE! TEO TRANDAFIR, ÎN STARE GRAVĂ. FAMILIA SPERĂ ÎNTR-O MINUNE

Există multă nefericire și amărăciune în noi. Oare această propunere nu este iresponsabilă față de lucrătorii și pensionarii noștri?, a declarat Kresimir Sever, unul dintre liderii uniunilor sindicale care au organizat protestul, către mulțimea adunată în centrul capitalei.

Repertoriul mișcării de stradă a fost unul variat. Dacă unii protestatari au strigat „hoții”, mulți alți participanți au purtat pancarte prin care acuzau Guvernul că îi sărăcește pe pensionari și pe lucrători. „De la școală la muncă, de la muncă în mormânt”, reclama unul dintre bannere.

Totodată, sindicaliști, care reprezentau angajați din industria metalurgică și sistemul medical, li s-au adresat participanților la miting, insistând că nu pot munci până la 67 de ani.

Muncesc pe ploaie și pe soare. Car zi de zi cu picioarele și spatele sute de pubele de gunoi arhipline. M-am operat deja la un genunchi, va trebui să mă operez și la al doilea”, a declarat un angajat al unei firme de curățenie.

Așadar, sindicaliștii consideră că noua lege i-ar afecta în special pe lucrătorii mai în vârstă, aflați adesea sub presiune pentru a se pensiona anticipat, fie din motive de sănătate, fie pentru că angajatorii vor să scape de personalul peste o anumită vârstă. În plus, ei au atras atenția că, în Croația, durata de viață este mai redusă decât în multe alte țări din Uniunea Europeană.

Prin urmare, sindicatele au promis să lanseze o campanie pentru organizarea unui referendum privind propunerea referitoare la vârsta de pensionare dacă guvernul nu le acceptă cererile de a renunța la această măsură.

Pentru ca un referendum să aibă loc, inițiatorii demersului trebuie să strângă semnături reprezentând 10% din electorat, adică 375.000 de semnături.

Citeşte mai multe despre:   Zagreb