Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Proteste violente în Bulgaria. Mii de bulgari s-au bătut cu forțele de ordine, cerând demisia premierului Borisov

Proteste violente în Bulgaria. Mii de bulgari s-au bătut cu forțele de ordine, cerând demisia premierului Borisov

Un articol de: George Lupu - 02 Sep 2020, 18:05
Proteste violente în Bulgaria. Mii de bulgari s-au bătut cu forțele de ordine, cerând demisia premierului Borisov FOTO: Hepta Externe

Mii de bulgari s-au adunat miercuri în fața parlamentului de la Sofia într-unul dintre cele mai mari proteste din ultimele două luni de manifestații care cereau demisia prim-ministrului Boyko Borissov.

Au avut loc dezbateri între protestatari și polițiști, care au tras cu gaze lacrimogene și au făcut mai multe arestări. Protestatarii au aruncat ouă, mere și gunoi spre clădirea parlamentului puternic păzit.

De asemenea, au lovit vehiculele poliției și aproximativ 20 de ofițeri au fost afectați de o substanță necunoscută care îi viza pe protestatari, a declarat șeful poliției din Sofia, Georgi Hadzhiev.

Manifestația a avut loc în prima ședință a parlamentului după pauza de vară. Protestatarii l-au numit „Marea Răscoală Națională” ca răspuns la planul guvernului pentru o nouă constituție.

Protestatarii îl acuză pe premierul Borissov, în vârstă de 61 de ani, că nu a reușit să lupte împotriva corupției care erodează statul de drept și care îi avantajează pe magnatii puternici din cea mai săracă țară a Uniunii Europene.

În parlament, președintele Rumen Radev a cerut demisia guvernului de centru-dreapta al lui Borissov și a făcut apel la deputați să respingă planurile pentru o nouă constituție.

"Nu lipsa unei noi constituții a adus oamenii pe stradă, ci lipsa moralității în conducere, eroziunea statalității și corupția", a spus el.

Borissov s-a angajat să demisioneze dacă parlamentul va aproba chemarea sa pentru alegerea unei mari adunări naționale însărcinată cu votarea unei noi constituții. Cu toate acestea, este puțin probabil să obțină suficiente voturi pentru a-și continua planul.

Conducerea partidului de guvernământ GERB a decis că trei miniştri trebuie schimbați în vară: miniştrii de Finanţe, de Interne şi cel al Economiei, pe fondul altor proteste de amploare notează MSN.Carantină obligatorie pentru două săptămâni. CNSU a adoptat Hotărârea

În urma schimbărilor, Ministrul Sănătății, Kiril Ananiev, va prelua portofoliul de la Finanțe, fiind considerat un expert în elaborarea bugetelor, după ce pentru o scurtă perioadă de timp a fost ministru al Finanțelor, într-un guvern interimar din 2017.

De asemenea, și Ministrul Turismului va fi înlocuit, a anunțat premierul Borisov.

Guvernul condus de Borisov a supraviețuit unei moțiuni de cenzură, iar coaliția de guvernare a anunțat că intenționează să își ducă la capăt mandatul de patru ani care va expira în martie 2021. Dealtfel, Borisov a supravieţuit mai multor moţiuni de cenzură de la preluarea mandatului de către actualul govern, în 2017.